Η πιο cool ημέρα της χρονιάς!

Ήξερες ότι υπάρχει Παγκόσμια Ημέρα Ψύξης; Πότε τη… γιορτάζουμε; Σήμερα, 26 Ιουνίου!

Ας μάθουμε πώς καθιερώθηκε η συγκεκριμένη Παγκόσμια Ημέρα…

Η ιδέα ήρθε από τον Stephen Gill, πρώην Πρόεδρο του Ινστιτούτου Ψύξης. Ο εορτασμός επιλέχθηκε για αυτήν την ημέρα προς τιμή του Λόρδου Κέλβιν, που γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1824. Ο Σκωτσέζος Κέλβιν ήταν γνωστός για την επινόηση ενός διεθνούς συστήματος μέτρησης της απόλυτης θερμοκρασίας, το οποίο είναι ζωτικό μέρος της ψύξης.
Σήμερα, η ημέρα γιορτάζεται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, καθώς και διαδικτυακά, με πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και δραστηριότητες!

Με τον όρο «ψύξη» εννοούμε την διαδικασία επίτευξης και διατήρησης μιας απαιτούμενης θερμοκρασίας χαμηλότερης από αυτή του περιβάλλοντος χώρου. Το μυαλό μας πηγαίνει αυτόματα σε ένα ψυγείο που παίζει εξέχοντα ρόλο στην καθημερινή ζωή και ένα σημαντικό παράδειγμα ψύξης είναι η συντήρηση ευπαθών προϊόντων διατροφής. Φυσικά, δεν ξεχνάμε και τα κλιματιστικά που έχουν γίνει απαραίτητα για την ανακούφισή μας από την αφόρητη ζέστη του καλοκαιριού.

Σήμερα η ψύξη θεωρείται δεδομένη. Σκεφτήκατε ποτέ πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς ψύξη;
Το πρώτο ηλεκτρικό ψυγείο κατασκευάστηκε το 1914. Πώς διατηρούσαν οι άνθρωποι φρέσκο το φαγητό τους πριν έρθει στη ζωή μας το ψυγείο;

Λέγεται ότι οι Ρωμαίοι και άλλοι λαοί μετέφεραν χιόνι και πάγο από τα βουνά σε πεδινές περιοχές. Πριν από αυτό, οι άνθρωποι είχαν επινοήσει άλλους τρόπους για να αποθηκεύσουν τα τρόφιμά τους. Στις ψυχρές περιοχές, μπορούσαν να παγώνουν το φαγητό τους στο χιόνι ή μέσα στο παγωμένο χώμα. Μάλιστα ίσως αυτές οι πρώτες πρακτικές να έδωσαν στους ανθρώπους την επιλογή να σχηματίσουν κοινότητες.

Η μέθοδος Yakhchal
Στην Περσία γύρω στο 400 π.Χ. οι άνθρωποι εκεί αποθήκευαν τρόφιμα σε κατασκευές που ονομάζονταν Yakhchal. Πρόκειται για θολωτά κτίρια φτιαγμένα από τούβλα από λάσπη για να διατηρήσουν τον πάγο ακόμη και κατά τους θερμότερους καλοκαιρινούς μήνες. Οι κατασκευές, πολλές από τις οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα και σήμερα, ήταν μονωμένες από τοίχους πάχους έως έξι μέτρων.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, οι άνθρωποι διατηρούσαν τα τρόφιμά τους σε ντουλάπια που περιείχαν μεγάλα τεμάχια πάγου. Συγκεκριμένα, τα έβαζαν σε παγοκιβώτια επενδεδυμένα με κασσίτερο ή ψευδάργυρο για μόνωση.

Πώς να γιορτάσουμε τη μέρα;

Σήμερα είναι καλή ιδέα να καλέσουμε φίλους στο σπίτι και να απολαύσουμε παρέα μια δροσερή θεματική βραδιά με παγωμένα αναψυκτικά, ποτά με παγάκια σε διάφορα σχέδια και δροσιστικά παγωτά. Εννοείται ότι θα εξασφαλίσουμε δροσιά στον χώρο μας και φυσικά επίτιμος καλεσμένος μας πρέπει να είναι ένας ψυκτικός!