Βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια μικρής κλίμακας στην Ανατολική Μεσόγειο- με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων

Μια εκδήλωση με διεθνές ενδιαφέρον για τον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Ιουνίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, από την Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM) του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών και τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, με την υποστήριξη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) και του Πανελληνίου Συλλόγου Τεχνολόγων Ιχθυολόγων (ΠΑΣΤΙ).

Η εκδήλωση σηματοδότησε την έναρξη του προγράμματος εκπαίδευσης και επιχειρηματικής ανάπτυξης «Promoting small-scale aquaculture sustainability in Southeast Mediterranean» (προώθηση της βιωσιμότητας υδατοκαλλιέργειας μικρής κλίμακας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο), στο οποίο θα συμμετέχουν 5 μονάδες υδατοκαλλιέργειας μικρής κλίμακας από τη Μεσόγειο, που επιλέχθηκαν μετά από ανοικτό διαγωνισμό της GFCM στις χώρες τους.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η κα Μαρία Δαμανάκη, πρώην Επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ .Houssam Hamza, Υπεύθυνος υδατοκαλλιεργειών της GFCM και η κα Έφη Λαζαρίδου, CEO του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά. Η κα Δαμανάκη τόνισε τη σπουδαιότητα των υδατοκαλλιεργειών για το μέλλον της διατροφικής επάρκειας και εξήρε τη σημασία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας και της υλοποίησής της στην Ελλάδα. O κος Hamza σημείωσε χαρακτηριστικά «Η μικρής κλίμακας υδατοκαλλιέργεια αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής κληρονομιάς και συμβάλλει σημαντικά στη μεσογειακή διατροφή. H υποστήριξη και ο εκσυγχρονισμός των εργαλείων για τη διασφάλιση της ευημερίας των υδατοκαλλιεργητών, των τροφίμων από υδάτινα οικοσυστήματα και του περιβάλλοντος είναι ζωτικής σημασίας». Η κα Λαζαρίδου παρουσίασε τη γενική φιλοσοφία του προγράμματος «Promoting small-scale aquaculture sustainability in Southeast Mediterranean» και την σημασία του.