Οι διατροφικές παγίδες του καλοκαιριού!

Σε πόσους από μας δεν έχει τύχει να γυρνάμε από τις καλοκαιρινές μας διακοπές φορτωμένοι στις “βαλίτσες μας” 2-3 κιλάκια παραπάνω;

Δεν είμαι υπέρ του να στερηθούμε στις καλοκαιρινές μας διακοπές αλλά ούτε και να πέσουμε με τα μούτρα στις υπερβολές.

Πάμε να δούμε τα λάθη που κοστίζουν και πρέπει να αποφύγουμε:

– Μένεις νηστικός σχεδόν όλη μέρα
Πηγαίνεις στη θάλασσα χωρίς να πάρεις μαζί σου τίποτα. H κατάληξη; Τσιμπολογάς στην παραλία επεξεργασμένες τροφές όπως πατατάκια – μπισκότα και κρουασάν και καταλήγεις στην ταβέρνα πεινασμένος, τρώγοντας τελικά λαίμαργα. Φρόντισε να έχεις μαζί σου φρούτα, ξηρούς καρπούς, κάποιο σπιτικό τοστ ή μπορείς να παραγγείλεις κάποια σαλάτα ή κάποιο μπολ με γιαούρτι και φρούτα που θα σε κρατήσει χορτάτο μέχρι το κυρίως γεύμα.

– Πέφτεις με τα μούτρα στο κυρίως γεύμα
Αν όλη την ημέρα η επιλογή των σνακ είναι σωστή (φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς, γιαούρτι, τοστ), το βράδυ σίγουρα μπορούμε να φάμε ένα κανονικό γεύμα. Προτίμησε ψητά ή μαγειρευτά φαγητά και όχι τηγανητά, και φυσικά ξεκίνα με σαλάτα!
Στα ταβερνάκια, όπως όλοι γνωρίζουμε υπάρχει ποικιλία μεζέδων οι οποίοι σερβίρονται τηγανητοί, γεγονός που τους “φορτώνει” με πολλές θερμίδες, ενώ συνοδεύονται από αλοιφές που έχουν ακόμα περισσότερο λιπαρά, είναι μία από τις πιο συνηθισμένες διατροφικές παγίδες του καλοκαιριού.
Καλό είναι να αποφύγουμε τα τηγανητά, τα πιάτα αλά κρεμ και να επιλέξουμε τα ψητά τα οποία μπορούν να συνοδεύονται από σάλτσα γιαουρτιού ή μουστάρδας, θα σας «δώσουν» λιγότερες θερμίδες και θα σας ανταμείψουν σε γεύση.
Προσέξτε στη γαρνιτούρα: Εάν δεν είναι αναλυτικός ο κατάλογος, καλό θα ήταν να ρωτήσεις με τι συνοδεύεται το πιάτο σου.

Αντί για τηγανητές πατάτες, μπορείς να ζητήσεις λαχανικά ή ρύζι. Ακόμη, στη σαλάτα σου μπορείς να ζητήσεις χωριστά τη σως, ώστε να μπορείς να ελέγξεις εσύ την ποσότητά της.

– Χάνεις το μέτρημα με τα ποτά
Οι διακοπές είναι ίσως η καλύτερη δικαιολογία για να πιούμε. Πιες με μέτρο. Επίλεξε μπίρα και κρασί, μιας και έχουν τις λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά.

– Χάνεις το μέτρο με τα γλυκά/παγωτά
Όλοι στις διακοπές μας, αφήνουμε τον εαυτό μας ελεύθερο στις λιγούρες. Εννοείται καλοκαίρι είναι και δεν χρειάζεται να καταπιεστείς. Για να μην το μετανιώσεις όμως μετά, μπορείς απλά να επιλέξεις μια πιο light εκδοχή, όπως τα παγωτά χωρίς προσθήκη ζάχαρης, που περιέχουν γλυκαντικά από το φυτό στέβια ή τις γρανίτες ή το παγωμένο γιαούρτι χωρίς να το εμπλουτίσεις με σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και σιρόπι.

– Παραλία σημαίνει ευκαιρία να ασκηθώ
Σίγουρα θέλεις να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς, ποιος δεν θέλει άλλωστε; Λίγη δραστηριότητα όμως θα ήταν ιδανική. Μπορείς να παίξεις ρακέτες ή και το πιο απλό να κολυμπήσεις! Προσπάθησε να ασκηθείς με κάθε ευκαιρία.

– Κοκτέιλ
Είναι πιθανόν η πιο συχνή παγίδα που «πέφτουν» οι γυναίκες! Τα περισσότερα κοκτέιλ αποδίδουν πολλές θερμίδες που μπορεί να επιβαρύνουν τη σιλουέτα σας, λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ και ζάχαρη.
Σκεφτείτε ότι ένα κοκτέιλ ανάλογα με την παρασκευή του και το ποτήρι μπορεί να φτάσει και τις 400 θερμίδες. Και φυσικά απόφυγε τα τσιπς και τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς που προσφέρουν συνήθως με το αλκοόλ και προτίμησε στικς αγγουριού – καρότου ή φρούτα.