Βουτιά στην ασφάλεια!

                                                                                           Γράφει ο Ιωάννης Ρούσσος

Η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης των Πνιγμών, στις 25 Ιουλίου, μας θυμίζει πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια στο νερό. Είναι μια ευκαιρία να ενημερωθούμε και να ενισχύσουμε τις γνώσεις μας για την πρόληψη των πνιγμών, διατηρώντας την ευχάριστη πλευρά των δραστηριοτήτων του καλοκαιριού.

Κάθε χρόνο, αυτή η ημέρα στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της πρόληψης των πνιγμών και την προώθηση ασφαλών πρακτικών κοντά στο νερό. Ο στόχος δεν είναι να μας φοβίσει, αλλά να μας εξοπλίσει με τις γνώσεις και τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να απολαμβάνουμε το νερό με ασφάλεια.

Στην Ελλάδα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) διοργανώνει δράσεις ενημέρωσης και
ευαισθητοποίησης, ενώ παράλληλα στην Κρήτη φέτος, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Safe Water Sports και την Παγκρήτια Σχολή Ναυαγοσωστικής διοργανώνουν δύο δράσεις ενημέρωσης:

1. Πώς μπορούμε να έχουμε σωστή πρόληψη και πως παρέχουμε πρώτες βοήθειες
2. Δράσεις προσομοίωσης διάσωσης από πνιγμό, βασισμένη σε τρία διαφορετικά σενάρια και
μεθόδους.

Ασφαλείς Συμβουλές για Κολύμβηση
1. Μάθετε να Κολυμπάτε: Η εκμάθηση της κολύμβησης από μικρή ηλικία είναι το πρώτο βήμα για την ασφαλή απόλαυση του νερού. Ποτέ δεν είναι αργά να μάθουμε να κολυμπάμε.

2. Επιτήρηση Πάντα: Πάντα να έχουμε κάποιον να μας επιτηρεί όταν είμαστε στο νερό, ειδικά τα παιδιά. Είναι πάντα καλύτερο να κολυμπάμε με παρέα.

3. Χρήση Σωστικών Μέσων: Χρησιμοποιούμε σωσίβια και άλλα σωστικά μέσα ιδιαίτερα όταν δεν είμαστε σίγουροι για τις ικανότητές μας.

4. Αποφυγή Αλκοόλ: Αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ πριν κολυμπήσουμε.

Η σωστή ενημέρωση είναι το κλειδί για την πρόληψη. Με απλές γνώσεις και λίγη προσοχή, μπορούμε να απολαμβάνουμε το καλοκαίρι μας χωρίς άγχος. Η γνώση των βασικών τεχνικών πρώτων βοηθειών μπορεί να κάνει τη διαφορά και να μας προσφέρει τη σιγουριά να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία.
Η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης των Πνιγμών είναι μια υπενθύμιση για την αξία της ασφάλειας στο νερό. Είναι μια ευκαιρία να μάθουμε, να ενημερωθούμε και να δράσουμε για να διατηρήσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας ασφαλείς. Με την κατάλληλη προετοιμασία και την προσοχή, το καλοκαίρι μπορεί να είναι μια εποχή γεμάτη χαρά και ξεγνοιασιά. Οι δραστηριότητες στο νερό μπορούν να γίνουν ακόμη πιο ευχάριστες και ασφαλείς για όλους.

Ήξερες ότι…
Ο μεγαλύτερος εχθρός του μπάνιου δεν είναι το φαγητό αλλά το αλκοόλ, το οποίο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πνιγμού. Καθώς μειώνεται η αιματική ροή στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, μπορεί να προκληθεί απώλεια αισθήσεων.