Ο Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μίλησε στο COP29 στο Μπακού για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της ενεργειακής μετάβασης στην Ευρώπη, εστιάζοντας στη σημασία της κλιματικής διπλωματίας και της ανταγωνιστικότητας μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πάνελ «The future of energy: renewables and low-carbon technologies», ο κ. Μαύρος τόνισε τη σημασία της επέκτασης των ΑΠΕ και της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών για την επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου για μηδενικές εκπομπές έως το 2050.
Η ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με την Πράσινη Συμφωνία και το πακέτο «Fit for 55» να επιδιώκουν την κλιματική ουδετερότητα. Ο κ. Μαύρος επεσήμανε πως, παρά τους φιλόδοξους στόχους, υπάρχουν προκλήσεις, όπως η ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο ενεργειακό δίκτυο και η ανάγκη αναβάθμισης των γηρασμένων δικτύων. Για να επιτευχθεί μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, απαιτούνται επενδύσεις σε υποδομές και τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ενεργειακή ασφάλεια.
Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επενδύει δυναμικά, η μετάβαση από τον άνθρακα στις ΑΠΕ είναι καθοριστική. Η Ελλάδα σημείωσε ιστορικό ορόσημο το 2023, με τις ΑΠΕ να αντιπροσωπεύουν το 57% του ενεργειακού της μείγματος. Ο κ. Μαύρος υπογράμμισε τη σημασία ενός ευέλικτου δικτύου που θα διαχειρίζεται την αυξανόμενη παραγωγή από ΑΠΕ και τις επενδύσεις σε σύγχρονες τεχνολογίες, όπως τα πλωτά φωτοβολταϊκά και τα υπεράκτια αιολικά.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες παραμένει αφοσιωμένη στην ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, στοχεύοντας σε 5,5 GW ισχύος έως το 2026, διαμορφώνοντας τον δρόμο για την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.