Η πιο λαχταριστή σπιτική cherry pie – Μια συνταγή που θα σε ξετρελάνει!

Τι καλύτερο από μια τραγανή, αρωματική και γεμάτη ζουμερά κεράσια πίτα για να γιορτάσουμε τη Cherry Pie Day; Αυτή η κλασική αμερικάνικη συνταγή είναι ό,τι πρέπει για γλυκές στιγμές απόλαυσης, είτε τη σερβίρεις ζεστή με μια μπάλα παγωτό, είτε την απολαμβάνεις μόνη της με έναν αχνιστό καφέ.

Πιάσε ποδιά και πάμε να φτιάξουμε μαζί την απόλυτη cherry pie!

Υλικά για τη ζύμη (για ένα ταψί 22-24 εκ.)

✔ 2 ½ φλιτζάνια (300 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
✔ 1 κ.σ. ζάχαρη
✔ ½ κ.γ. αλάτι
✔ 230 γρ. παγωμένο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
✔ 6-8 κ.σ. παγωμένο νερό

Υλικά για τη γέμιση

✔ 700 γρ. κεράσια (φρέσκα ή κατεψυγμένα), χωρίς κουκούτσια
✔ ¾ φλιτζανιού (150 γρ.) ζάχαρη
✔ 2 κ.σ. κορν φλάουρ
✔ 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
✔ ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
✔ 1 κ.σ. βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομματάκια

Για το φινίρισμα

✔ 1 αυγό, χτυπημένο (για επάλειψη)
✔ 1 κ.σ. ζάχαρη (για πασπάλισμα)

Εκτέλεση

1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο και το τρίβουμε με τα δάχτυλα ή με έναν κόφτη ζύμης, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένη άμμο.  Προσθέτουμε σταδιακά το παγωμένο νερό (κουταλιά-κουταλιά), ανακατεύοντας, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

2. Φτιάχνουμε τη γέμιση

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα κεράσια, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το χυμό λεμονιού και τη βανίλια. Ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά για 5-7 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η γέμιση. Αφήνουμε να κρυώσει.

3. Στήνουμε την πίτα

Ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι ζύμης σε έναν δίσκο διαμέτρου 30 εκ. και το απλώνουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί. Ρίχνουμε τη γέμιση και προσθέτουμε τα κομματάκια βουτύρου από πάνω. Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης και καλύπτουμε την πίτα, είτε ολόκληρο είτε φτιάχνοντας πλέγμα (lattice crust). Αν χρησιμοποιούμε ολόκληρη τη ζύμη, κάνουμε μικρές τομές στο κέντρο για να βγαίνει ο ατμός.

4. Ψήνουμε την πίτα

Αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνουμε για άλλα 35-40 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον 2 ώρες πριν την κόψουμε (αν αντέξεις!).

Tips για την τέλεια cherry pie!

✔ Αν χρησιμοποιήσεις κατεψυγμένα κεράσια, άφησέ τα να στραγγίξουν καλά πριν τα χρησιμοποιήσεις!
✔ Μην παραλείψεις το λεμόνι! Αναδεικνύει τη γεύση των κερασιών και ισορροπεί τη γλύκα.
✔ Χρησιμοποίησε γάλα αντί για αυγό στην επάλειψη για πιο ματ αποτέλεσμα.
✔ Σέρβιρέ τη ζεστή με μια μπάλα παγωτό βανίλια – θα απογειωθεί!

Και αν δεν προλάβεις να φτιάξεις cherry pie σήμερα…

Μην αγχώνεσαι! Η πίτα αυτή τρώγεται κάθε μέρα, κάθε εποχή! Δοκίμασέ τη με άλλα φρούτα, όπως μήλα ή ροδάκινα, και κάνε τη δική σου παραλλαγή!

🎉 Happy Cherry Pie Day! 🍒🥧