Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι όσον αφορά την ενεργειακή της στρατηγική, και η Νότια Ανατολική Ευρώπη αναδεικνύεται ως βασικός πυλώνας για την επίτευξη ενεργειακής αυτονομίας μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Ο κος Κωνσταντίνος Μαύρος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, παρουσίασε τη στρατηγική σημασία των ΑΠΕ και των ενεργειακών υποδομών στην περιοχή, μιλώντας στο 3ο Φόρουμ των Δελφών στις Βρυξέλλες.
Ο κος Μαύρος υπογράμμισε ότι η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ είναι το πιο οικονομικό μέσο για την ενέργεια, καθώς η αύξηση της συμμετοχής τους στο ενεργειακό μείγμα συμβάλλει στη μείωση των τιμών της ενέργειας. Εξήγησε ότι, όσο περισσότερη ενέργεια παράγεται από ΑΠΕ, τόσο μειώνεται το κόστος για τις χώρες παραγωγής. Εξέφρασε μάλιστα την περηφάνια του για τη σημαντική πρόοδο της Ελλάδας, η οποία, από καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας το 2019, αναμένεται να καταστεί εξαγωγέας το 2024, χάρη στην ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Ωστόσο, ο κος Μαύρος αναγνώρισε τις προκλήσεις που συνεπάγεται η στοχαστικότητα των ΑΠΕ, δηλαδή η αδυναμία παραγωγής ενέργειας όταν δεν υπάρχουν ιδανικές καιρικές συνθήκες. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα, όπως ανέφερε, είναι οι επενδύσεις σε μπαταρίες και αντλησιοταμίευση, που επιτρέπουν την αποθήκευση ενέργειας για χρήση σε περιόδους έλλειψης παραγωγής. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των διασυνδέσεων μεταξύ χωρών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και να μειωθεί η εξάρτηση από κάθε μεμονωμένο προμηθευτή.
Οι διασυνδέσεις αυτές αποτελούν, σύμφωνα με τον κο Μαύρο, «σημαντικό εργαλείο για τη διπλωματία» μιας χώρας και συμβάλλουν στη μείωση των διακυμάνσεων των τιμών ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αναγνωρίσει τη στρατηγική σημασία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την προώθηση των ΑΠΕ, και ο Όμιλος ΔΕΗ έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση της περιοχής.
Ο κος Μαύρος εξήγησε πως, σύμφωνα με το τριετές στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ, έως το 2027 θα αναπτυχθούν επιπλέον 6,3 GW ΑΠΕ στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με στόχο να φτάσει η συνολική ισχύς των ΑΠΕ σε 11,8 GW. Πολλές από τις νέες εγκαταστάσεις βρίσκονται ήδη σε φάση κατασκευής ή είναι έτοιμες να κατασκευαστούν.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο Όμιλος ΔΕΗ σχεδιάζει να επεκταθεί σε νέες αγορές, όπως η Βουλγαρία και η Κροατία, οι οποίες διαθέτουν ήδη υπάρχουσες διασυνδέσεις με την Ελλάδα, προσφέροντας έτσι νέες ευκαιρίες συνεργασίας. Ο κος Μαύρος τόνισε πως ο δρόμος για την επιτυχία απαιτεί περισσότερες συνεργασίες με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ρυθμιστικές αρχές και εθνικούς θεσμούς, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη των ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια.