Παγκόσμια Ημέρα Κτηνιατρικής — γιατί χωρίς κτηνίατρο, ούτε ο Σνούπι δεν θα ήταν χαρούμενος

Αν οι γιατροί των ανθρώπων είναι οι φύλακες-άγγελοι της υγείας μας, τότε οι κτηνίατροι είναι οι “ήρωες χωρίς μανδύα” που τρέχουν να σώσουν ό,τι αναπνέει, γαβγίζει, νιαουρίζει, πετάει ή απλά… κουνάει ουρά.
Η Παγκόσμια Ημέρα Κτηνιατρικής είναι μια ευκαιρία να πούμε ευχαριστώ σε όσους φροντίζουν τους μικρούς (και μεγάλους) μας φίλους όταν πονάνε, όταν φοβούνται, όταν δεν μπορούν να μας πουν “πονάω εδώ, κάνε κάτι”.

Το επάγγελμα που θέλει καρδιά (και αντοχές!)

Δεν είναι εύκολο να είσαι κτηνίατρος.

  • Γιατί δεν θεραπεύεις απλά ένα ζώο, θεραπεύεις μια σχέση — το δεσμό ανθρώπου και κατοικίδιου.

  • Γιατί κάθε πελάτης σου είναι διπλός: έχεις τον “ασθενή” που δεν μιλάει, και τον “κηδεμόνα” που μιλάει πολύ (και συχνά, πανικοβλημένος).

  • Γιατί καλείσαι να κάνεις από ράμματα μέχρι ψυχοθεραπεία, από χειρουργείο μέχρι… “συμβουλές ζευγαριού” (ο ένας θέλει να στειρώσει, ο άλλος όχι!).

Χωρίς κτηνίατρο, τίποτα δεν είναι αυτονόητο

Το χάδι στη γάτα σου το πρωί, το παιχνίδι με τον σκύλο το απόγευμα, το βλέμμα του παπαγάλου που σε κερδίζει — όλα αυτά είναι δυνατά επειδή κάποιος, κάπου, έχει ξενυχτήσει για να τα φροντίσει.
Ο εμβολιασμός, η πρόληψη, η διατροφή, η φροντίδα για τα αδέσποτα, οι εκστρατείες για την εξάλειψη των ζωοανθρωπονόσων — όλα περνούν από το χέρι ενός κτηνίατρου.

Ο κτηνίατρος είναι… λίγο απ’ όλα

Είναι λίγο παιδίατρος (γιατί τα κουτάβια συμπεριφέρονται σαν μωρά), λίγο ψυχολόγος (γιατί πρέπει να πείσει τον γάτο να βγει από το κλουβί), λίγο super ήρωας (γιατί τρέχει παντού, από σπίτια μέχρι καταφύγια), και λίγο… μαθηματικός (γιατί πάντα κάνει υπολογισμούς δοσολογίας με μισή ώρα ύπνο).

Μια αγκαλιά για τον κτηνίατρό σου (και λίγα λιγότερα Google self-diagnosis!)

Την επόμενη φορά που θα πας το κατοικίδιό σου στον γιατρό, δώσε ένα χαμόγελο παραπάνω. Ρώτα “πώς είσαι;” όχι μόνο “τι έχει ο Mπούμπι;”.
Και για χάρη της ημέρας, πες ένα αληθινό ευχαριστώ.
Κι αν είσαι από αυτούς που ψάχνουν πάντα στο Google πριν πάνε στον κτηνίατρο… σήμερα, απλά άκου τον ειδικό. Και πες και ένα “μπράβο”!