Τα πιο παράξενα έργα τέχνης που έχουν σοκάρει τον κόσμο

Η τέχνη δεν έχει όρια – και αυτό το αποδεικνύουν οι καλλιτέχνες που τόλμησαν να φτιάξουν έργα που κυμαίνονται από το απροσδόκητο μέχρι το εντελώς… σουρεαλιστικό. Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης, σου παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο παράξενα έργα τέχνης που έχουν δημιουργηθεί ποτέ!

1. “Balloon Dog” του Jeff Koons

Ένα τεράστιο γλυπτό που μοιάζει με μπαλονόσκυλο από παιδικό πάρτι – μόνο που είναι φτιαγμένο από γυαλιστερό ανοξείδωτο ατσάλι και αξίζει εκατομμύρια δολάρια! Το έργο είναι τόσο υπερβολικά ποπ και ταυτόχρονα σοβαρό, που χωράει μόνο στον κόσμο του Koons.

 2. “Comedian” – η μπανάνα στον τοίχο

Ο Maurizio Cattelan κόλλησε μια πραγματική μπανάνα στον τοίχο με κολλητική ταινία και την πούλησε για 120.000 δολάρια. Το έργο έγινε viral και μάλιστα… κάποιος την έφαγε ζωντανά ως “performance art”!

 3. “Artist’s Shit” του Piero Manzoni

Το 1961, ο Manzoni γέμισε μεταλλικά κουτάκια με αυτό που ισχυρίστηκε πως ήταν… τα περιττώματά του. Ένα από τα κουτάκια πωλήθηκε πρόσφατα για πάνω από 200.000 ευρώ. Είναι τέχνη ή πρόκληση; Ο καθένας με τη γνώμη του.

 4. “My Bed” της Tracey Emin

Ένα ακατάστατο κρεβάτι, γεμάτο αποτσίγαρα, άδεια κουτιά, χρησιμοποιημένα προφυλακτικά και λερωμένα σεντόνια. Αυτό το αληθινό κομμάτι ζωής της καλλιτέχνιδας εκτέθηκε ως έργο τέχνης και προκάλεσε φρενίτιδα.

5. “The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living” – του Damien Hirst

Ένα πραγματικό καρχαρία βυθισμένο σε φορμαλδεΰδη μέσα σε γυάλινη δεξαμενή. Ο Hirst έγινε διάσημος για την τέχνη με νεκρά ζώα, προκαλώντας σκέψεις γύρω από τη ζωή, τον θάνατο και τα όρια της τέχνης.

 6. “Fountain” του Marcel Duchamp

Το πιο διάσημο “έτοιμο” αντικείμενο στην ιστορία της τέχνης: ένα ουρητήριο που υπέγραψε με το ψευδώνυμο “R. Mutt”. Από το 1917, αυτό το έργο συνεχίζει να αμφισβητεί το τι θεωρούμε “τέχνη”.

Τέχνη ή Τρέλα;

Τα παραπάνω έργα δεν είναι μόνο παράξενα – είναι σημαντικά, γιατί ανοίγουν συζητήσεις για το τι είναι τέχνη, ποιος αποφασίζει την αξία της, και ποιο είναι το νόημα της δημιουργίας. Σήμερα, στη World Art Day, θυμόμαστε πως η τέχνη δεν είναι πάντα όμορφη ή κατανοητή – αλλά πάντα μας κάνει να αισθανόμαστε και να σκέφτομαι διαφορετικά.