Η Maria Branyas Morera, που έκλεισε τα 117 τον Μάρτιο του 2024, υπήρξε η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο. Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Josep Carreras μελέτησαν τα χαρακτηριστικά της για να ανακαλύψουν τα μυστικά της μακροζωίας της και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους το 2025, εξηγώντας πως η Branyas είχε γονίδια που ενίσχυαν το ανοσοποιητικό της σύστημα, εξαιρετικά επίπεδα χοληστερόλης και αντιφλεγμονώδη βακτήρια στο έντερό της. Παρόλο που κάποια αποτελέσματα από τέτοιες μελέτες αμφισβητούνται, η Branyas κατέχει ρεκόρ για την υγιή μακροζωία της.
Η Maria Branyas γεννήθηκε το 1907 στο Σαν Φρανσίσκο και μετακόμισε στην Ισπανία το 1915. Αν και υπέστη απώλεια ακοής και αντιμετώπιζε κάποιες κινητικές δυσκολίες, κατάφερε να ζήσει μέχρι το τέλος της ζωής της με πνευματική διαύγεια και καλή υγεία. Μετά από τον θάνατό της, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα γονίδιά της και ανακάλυψαν 7 σπάνιες γενετικές παραλλαγέ,ς που σχετίζονταν με την καρδιαγγειακή και ανοσοποιητική λειτουργία, την αναπνευστική υγεία, τον καρκίνο και τις αυτοάνοσες ασθένειες. Αυτές οι παραλλαγές φαίνεται να την προστάτευσαν από πολλές ασθένειες.
Επιπλέον, οι έρευνες έδειξαν εξαιρετική μιτοχονδριακή λειτουργία, δηλαδή τα κύτταρά της παρήγαγαν ενέργεια πιο αποτελεσματικά από αυτά νεότερων ανθρώπων. Τα δείγματα από τα κόπρανά της αποκάλυψαν ένα ιδιαίτερο μικροβίωμα εντέρου με υψηλά επίπεδα βακτηρίων, που είναι γνωστά για την προστασία από φλεγμονές. Επίσης, η διατροφή της, που περιλάμβανε τρία γιαούρτια καθημερινά, συνέβαλε στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος, κάτι που επηρέασε τη μακροζωία της.
Εντυπωσιακό ήταν και το γεγονός ότι, παρόλο που τα τελομερή του DNA της ήταν αναμενόμενα φθαρμένα λόγω της ηλικίας της, η μεθυλίωσή τους έδειχνε μια βιολογική ηλικία τουλάχιστον δέκα χρόνια νεότερη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα βιολογικά της μυστικά συνδυάζουν γενετικά πλεονεκτήματα με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, και υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε νέες παρεμβάσεις ή φαρμακευτικές θεραπείες, που θα αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής.