«Ψάρια και Ωρίμανση»: Η Τήνος, η γνώση και η γεύση σε ένα βιβλίο-σταθμό

Στην κατάμεστη αίθουσα «Έβδομος», παρουσιάστηκε στις 12 Ιουνίου το βιβλίο «Ψάρια και Ωρίμανση. Εγχειρίδιο ορθής ωρίμανσης και χειρισμού ψαριών» του Μαρίνου Σουράνη (εκδ. Νεφέλη), με έντονη συγκινησιακή φόρτιση και θερμά λόγια από τους συμμετέχοντες.

Το βιβλίο, που αποτελεί καρπό βαθιάς γνώσης και αγάπης για την πρώτη ύλη, την εντοπιότητα και την παράδοση της Τήνου, έρχεται να ανατρέψει τον μύθο του «μόνο φρέσκου ψαριού» και να εισαγάγει την έννοια της ωρίμανσης με σεβασμό και καινοτομία. Στις σελίδες του, αποτυπώνονται τεχνικές, φιλοσοφία, αλλά και ανθρωπιά.

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν το μήνυμα του ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ, που χαρακτήρισε τη «Μαραθιά» –το εστιατόριο του συγγραφέα στην Τήνο– «επίγειο παράδεισο». Τη συζήτηση συντόνισε η Παυλίνα Κωνσταντάρα, ενώ κορυφαίοι δημοσιογράφοι και γαστρονόμοι, όπως οι Νανά Δαρειώτη, Δημήτρης Αντωνόπουλος και Θάλεια Τσιχλάκη, ανέδειξαν την αξία του έργου.

Ο Μαρίνος Σουράνης έκλεισε ευχαριστώντας το κοινό και σημειώνοντας: «Η γνώση είναι για να μοιράζεται». Και αυτό ακριβώς κάνει το βιβλίο του – με γεύση, ευθύνη και ψυχή.