“Sunday Night Syndrome” και… μήπως πρέπει να αλλάξετε δουλειά;

Το “σύνδρομο της Κυριακής”, γνωστό και ως “Sunday night syndrome”, είναι μια κατάσταση που πολλοί βιώνουν, καθώς πλησιάζει το τέλος του Σαββατοκύριακου. Είναι αυτό το αίσθημα άγχους και ανησυχίας, που αναδύεται, όταν αρχίζουμε να σκεφτόμαστε την εβδομάδα που έρχεται και τις ευθύνες, ή τις υποχρεώσεις που τη συνοδεύουν.

Πώς θα καταλάβετε ότι το έχετε

Τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι αρκετά συνηθισμένα: αίσθημα πίεσης, δυσκολία στον ύπνο και σκέψεις, που περιστρέφονται γύρω από τα καθήκοντα της επόμενης εβδομάδας είναι τα συνηθέστερα.  Ίσως επίσης να παρατηρείς ότι η διάθεσή σου πέφτει, χωρίς να μπορείς να εξηγήσεις ακριβώς γιατί ή ότι σου είναι δύσκολο να χαλαρώσεις την Κυριακή το βράδυ.

Οι αίτιες του

Οι λόγοι για αυτό το φαινόμενο διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Για μερικούς, η πίεση της εργασίας ή του σχολείου μπορεί να είναι πολύ έντονη. Άλλοι μπορεί να νιώθουν το βάρος των απαιτήσεων της εβδομάδας που ξεκινά, συγκρίνοντάς το με την ελευθερία που απολαμβάνουν τα Σαββατοκύριακα. Έτσι, η Δευτέρα  μοιάζει να έρχεται απειλητικά, χαλώντας την ηρεμία της Κυριακής.

Φυσικά, αν το άγχος της Κυριακής σχετίζεται άμεσα με την εργασία σου και το περιβάλλον εκεί, τότε ίσως χρειαστεί να σκεφτείς πιο δραστικές λύσεις. Αν νιώθεις ότι η δουλειά σου δεν σε ικανοποιεί, ίσως είναι καιρός να αναλογιστείς αν αυτή ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τους στόχους σου. Η επαγγελματική ικανοποίηση είναι καθοριστική για την ψυχική σου ευημερία, οπότε η αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος είναι μια επιλογή που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σου, ειδικά αν νιώθεις ότι η δουλειά σου δεν σε γεμίζει, ότι σε υποχρεώνει να περνάς πολλές ώρες σε ένα τοξικό περιβάλλον, ή ότι σου δημιουργεί την αίσθηση πως δεν έχεις τον έλεγχο  του εαυτού σου.

Ωστόσο, πριν πάρεις μια τόσο σημαντική απόφαση, είναι καλό να εξετάσεις αν το άγχος σου πηγάζει από προσωπικά ζητήματα, όπως η διαχείριση του χρόνου ή η αίσθηση ευθύνης. Αν η αλλαγή δουλειάς δεν είναι η λύση, ίσως χρειάζεται να βελτιώσεις δεξιότητες, όπως η διαχείριση άγχους, ή η θέσπιση ορίων στην εργασία.

Αν και δεν θεωρείται ιατρική διαταραχή, το σύνδρομο της Κυριακής μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής μας. Το συνεχές άγχος που συνδέεται με την έναρξη της εβδομάδας, μπορεί να μετατραπεί σε χρόνιο στρες, κάτι που επηρεάζει τη διάθεση και την ψυχική μας υγεία. Η αϋπνία ή ο διακοπτόμενος ύπνος είναι κοινά αποτελέσματα αυτής της ανησυχίας, και επηρεάζουν την ενέργεια και την παραγωγικότητά μας τις επόμενες ημέρες. Όταν ξεκινάμε την εβδομάδα κουρασμένοι και αγχωμένοι, μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο που ενισχύει τα αρνητικά συναισθήματα.

Πώς να το αντιμετωπίσετε

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το άγχος, υπάρχουν μερικές στρατηγικές που μπορείς να δοκιμάσεις. Ίσως το πιο απλό αλλά αποτελεσματικό είναι η καλύτερη οργάνωση της εβδομάδας. Αν γνωρίζεις εκ των προτέρων τι σε περιμένει, μπορείς να προετοιμαστείς και να διαχειριστείς το άγχος πιο αποτελεσματικά. Επίσης, οι δραστηριότητες χαλάρωσης το βράδυ της Κυριακής, όπως ένα ζεστό μπάνιο, λίγο διάβασμα ή ένας περίπατος μπορούν να βοηθήσουν στην εκτόνωση της έντασης.

Μια άλλη ιδέα είναι να μετατρέψεις τη Δευτέρα σε κάτι θετικό. Μπορείς να εισάγεις μια μικρή ρουτίνα που σου προσφέρει χαρά, όπως ένα γευστικό πρωινό ή να αφιερώνεις χρόνο σε κάτι που σου αρέσει.

Τελικά, είτε πρόκειται για καλύτερη οργάνωση, νέες συνήθειες ή αλλαγή περιβάλλοντος, το σημαντικό είναι να αναγνωρίσεις ότι το “σύνδρομο της Κυριακής” δεν πρέπει να σε κρατάει πίσω. Αν βρεις τον κατάλληλο τρόπο διαχείρισης, μπορείς να ξεκινήσεις την εβδομάδα με μεγαλύτερη ηρεμία και αυτοπεποίθηση.