Τα τελευταία χρόνια τα air-fryer έχουν γίνει ένα δημοφιλές μαγειρικό σκεύος, με τις πωλήσεις τους να έχουν εκτοξευθεί κατακόρυφα.
Μπορούμε να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας τηγανητά φαγητά, χωρίς τύψεις και ενοχές.
Ουσιαστικά είναι μια συσκευή που χρησιμοποιεί τον θερμαινόμενο αέρα για να μαγειρέψει το φαγητό με τρόπο που μοιάζει με το τηγανητό, χρησιμοποιώντας ελάχιστο ή καθόλου λάδι, σε σύγκριση με το τηγάνισμα.
Από την άλλη μεριά…
Το τηγάνισμα είναι ένας τρόπος μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο και το βράσιμο, που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες. Η υψηλή θερμοκρασία της λιπαρής ύλης που προσθέτουμε στο τηγάνι μας (όπως σπορέλαιο και ελαιόλαδο) οδηγεί σε γρηγορότερη μεταφορά θερμότητας προς το τρόφιμο με αποτέλεσμα το μικρότερο χρόνο μαγειρέματος, σε σύγκριση με άλλες μαγειρικές τεχνικές, και την ταχεία αφυδάτωση της επιφάνειάς του, δημιουργώντας τη χαρακτηριστική τραγανή κρούστα.
Ωστόσο, το τηγάνισμα είναι μια διαδεδομένη μαγειρική τεχνική, που χρησιμοποιείται ευρέως σε εστιατόρια και ταχυφαγία (fast food) ως μία γρήγορη και φθηνή μέθοδος για την προετοιμασία των τροφίμων. Όμως, τα τηγανητά τρόφιμα εμφανίζουν:
• Υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες
Κατά τη διαδικασία του τηγανίσματος παρατηρείται απορρόφηση μέρους της λιπαρής ύλης από το τρόφιμο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμιδική του αξία. Για αυτό, τα τηγανητά τρόφιμα θεωρούνται ενεργειακά πυκνά τρόφιμα, καθώς αποδίδουν αρκετές θερμίδες σε μικρή ποσότητα τροφίμου.
• Υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά οξέα
Όταν τηγανίζετε τροφές, το φυτικό λάδι που χρησιμοποιείτε μετατρέπεται από μια υγιεινή πηγή λιπαρών οξέων σε ένα προϊόν που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας.
• Υψηλή περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο
Το ακρυλαμίδιο είναι μία οργανική ένωση, που σχηματίζεται όταν ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και κυρίως σε άμυλο (π.χ. πατάτα) υπόκειται σε θερμική επεξεργασία, όπως τηγάνισμα ή ψήσιμο σε θερμοκρασία άνω των 140°C.
Η ουσία αυτή θεωρείται ύποπτη για καρκινογενέσεις, γι’ αυτό και μελετάται ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), ώστε να εκτιμηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι του στην ανθρώπινη υγεία.
Εξαιτίας των παραπάνω, τα τηγανητά τρόφιμα έχουν ενοχοποιηθεί για διάφορες αρνητικές επιδράσεις στην υγεία μας. Συγκεκριμένα έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση:
• Παχυσαρκία
• Καρδιαγγειακά νοσήματα
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της φριτέζας αέρος;
• Μπορεί να μειώσει το θερμιδικό περιεχόμενο των τηγανητών τροφίμων
• Μπορεί να μειώσει την παραγωγή ακρυλαμιδίου
Σε μία φριτέζα αέρος ο σχηματισμός αυτής της ουσίας μειώνεται από 70% έως και 90% σε σχέση με με το τηγάνισμα.
• Ποικιλία τροφίμων μπορεί να μαγειρευτεί με airfryer
• Ευκολία στη χρήση
Οι φριτέζες αέρος συνήθως διαθέτουν απλές ρυθμίσεις και είναι εύκολες στη χρήση. Απλά προσθέστε τα τρόφιμα, ρυθμίστε την ώρα και τη θερμοκρασία και αφήστε την να κάνει τη δουλειά της.
Οι φριτέζες αέρος θερμαίνονται γρήγορα και μπορούν να μαγειρέψουν τα τρόφιμα πιο γρήγορα από την κλασική φριτέζα.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα της φριτέζας αέρος;
Παρόλο που οι φριτέζες αέρος έχουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως η μείωση της ποσότητας λαδιού που χρησιμοποιείται κατά την παρασκευή των τροφίμων και την αποφυγή των πιθανών επιβλαβών ουσιών που προκαλούνται από το τηγάνισμα, υπάρχουν και μερικά μειονεκτήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη:
• Σχηματισμός τοξικών ενώσεων, όπως είναι το ακρυλαμίδιο. Παρότι αποκαλείται «φριτέζα», η συγκεκριμένη συσκευή δεν τηγανίζει το φαγητό αλλά το ψήνει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με τη βοήθεια του θερμού αέρα που εκπέμπει. Ο θερμός αυτός αέρας κυκλοφορεί ομοιόμορφα στο χώρο, με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται μπορούν να σχηματιστούν τοξικές ενώσεις, όπως είναι το ακρυλαμίδιο.
• Δεν γνωρίζουμε εάν υπερτερεί σαν μαγειρική μέθοδος σε σύγκριση με άλλες μεθόδους, όπως μαγείρεμα στον ατμό, το βράσιμο ή το ψήσιμο στον φούρνο.
• Γεύση και υφή. Οι φριτέζες αέρος μπορεί να μην προσφέρουν ακριβώς την ίδια γεύση και υφή που προσφέρει το παραδοσιακό τηγάνισμα. Αυτό φυσικά είναι αρκετά υποκειμενικό.
• Χωρητικότητα. Οι φριτέζες αέρος συνήθως έχουν σχετικά μικρότερη χωρητικότητα, πράγμα που μπορεί να καθιστά δύσκολη την παρασκευή μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων ταυτόχρονα.
• Τιμή. Οι φριτέζες αέρος είναι ένα επιπρόσθετο σκεύος που θα χρειαστεί να αγοράσετε εάν σαν ενδιαφέρει αυτός ο τρόπος μαγειρέματος.
• Χώρος αποθήκευσης. Λόγω του μεγέθους τους, οι φριτέζες αέρος μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χώρο για αποθήκευση στην κουζίνα σας
Συμπέρασμα
Η φριτέζα αέρος (air-fryer) είναι μία συσκευή που απολαμβάνει μεγάλη δημοφιλία τον τελευταίο καιρό, καθώς υπόσχεται ότι προσφέρει εξίσου νόστιμα τρόφιμα με τις κλασικές μεθόδους, αλλά περισσότερο υγιεινά.
Για τους λάτρεις των τηγανητών, η χρήση της φριτέζας αέρος είναι μία καλή εναλλακτική επιλογή για να καταφέρουν να διατηρήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τη διατροφική αξία του τροφίμου.
Το βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι απαιτεί ελάχιστη ποσότητα λιπαρής ύλης με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να έχει λιγότερες θερμίδες, μικρότερη περιεκτικότητα σε λίπος καθώς και σε τοξικές ενώσεις, σε σύγκριση με τα τρόφιμα που τηγανίζονται σε συμβατικές φριτέζες.
Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι το μαγείρεμα με τη φριτέζα αέρος δεν καθιστά αυτόματα το τρόφιμο πιο υγιεινό. Εξαρτάται τι τρόφιμο επιλέγουμε και τα πλαίσια της διατροφής που ακολουθούμε που θα πρέπει να είναι ισορροπημένη.
Επίσης, καλό είναι η χρήσης της να μη γίνεται εις βάρος της χρήσης άλλων μεθόδων μαγειρικής, όπως είναι το ψήσιμο ή το μαγείρεμα στον ατμό ή το βράσιμο. Προσπαθήστε να εντάξετε διάφορες μεθόδους μαγειρέματος στην καθημερινότητα σας.