Onion Latte : Ο καφές συναντά την πειραματική κουζίνα

Το TikTok είναι γνωστό για τις ιδιαίτερες και πρωτότυπες συνταγές που γίνονται viral. Μία από τις πιο πρόσφατες τάσεις που έχει κατακτήσει το διαδίκτυο είναι το “onion latte”, δηλαδή ο καφές με κρεμμύδι. Αυτή η ασυνήθιστη πρόταση, που περιλαμβάνει την προσθήκη ψιλοκομμένων φρέσκων ή αποξηραμένων κρεμμυδιών σε έναν καφέ με γάλα, έχει ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια προβολές στο TikTok και έχει αρχίσει να αποκτά φανατικούς υποστηρικτές. Αν και οι περισσότεροι προτιμούν να το δοκιμάσουν παγωμένο ως “onion ice latte”, υπάρχουν και εκείνοι που το απολαμβάνουν ζεστό, για μια πιο πικάντικη γεύση.

Αυτός ο συνδυασμός, αν και φαίνεται εξαιρετικά ασυνήθιστος, αποτελεί μέρος μιας τάσης στην Ασία,που κερδίζει συνεχώς έδαφος και στον δυτικό κόσμο: τη “σκοτεινή κουζίνα”. Η τάση αυτή αφορά την ένωση απροσδόκητων και συχνά αντιφατικών γεύσεων, που εκ πρώτης όψεως  φαίνονται αηδιαστικές, αλλά εντυπωσιάζουν με τον τρόπο που ενεργοποιούν τις αισθήσεις. Στην Κίνα, για παράδειγμα, είναι σύνηθες να συνδυάζονται τροφές που θεωρούμε περίεργες, όπως το τηγανητό ρύζι με παγωτό, ή οι φτερούγες κοτόπουλου μαγειρεμένες σε αναψυκτικό.

Ο viral “onion latte” φαίνεται να ανήκει σε αυτή την κατηγορία των γαστρονομικών πειραμάτων, που προκαλούν και ταυτόχρονα διασκεδάζουν το κοινό με τη δημιουργικότητά τους. Μάλιστα, η δημοτικότητά της συνεχώς αυξάνεται, με όλο και περισσότερους χρήστες να τη δοκιμάζουν και να τη μοιράζονται στα social media.

Ταυτόχρονα, άλλες γευστικές τάσεις κερδίζουν επίσης έδαφος, όπως ο “latte cracking”, όπου σοκολάτα εφαρμόζεται στο εσωτερικό του ποτηριού και σπάει με την προσθήκη ζεστού καφέ, δημιουργώντας έναν γευστικό συνδυασμό σοκολάτας και καφέ. Αυτή η τάση έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 50 εκατομμύρια προβολές στο TikTok, ενώ άλλες δημοφιλείς συνταγές, όπως ο καφές Kinder Bueno latte, έχουν εντυπωσιάσει το κοινό με τις γλυκές και δημιουργικές τους παραλλαγές.

Η Reviva Coffee, μια εταιρεία που πειραματίζεται με γεύσεις από όλο τον κόσμο, αναφέρει ότι αυτή η χρονιά δείχνει να είναι γεμάτη καινοτόμες ιδέες στον κόσμο του καφέ, με συνταγές που αμβλύνουν τα όρια μεταξύ του παράξενου και του γευστικού.