Ημέρα της καρμπονάρας: Η ιστορία του αγαπημένου ιταλικού πιάτου

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρμπονάρας γιορτάζεται στις 6 Απριλίου, όμως στην πραγματικότητα δεν χρειαζόμαστε καμία δικαιολογία για να απολαύσουμε ένα πιάτο γεμάτο γεύση και παράδοση.

Πώς προέκυψε το όνομα της καρμπονάρα
Η καρμπονάρα είναι ένα από τα πιο γνωστά ιταλικά πιάτα, με μια σειρά από ενδιαφέρουσες ιστορίες αναφορικά με την προέλευσή της. Το όνομά της σχετίζεται με το κάρβουνο (carbone), και μια από τις πιο γνωστές εκδοχές υποστηρίζει ότι προέρχεται από τους ανθρακωρύχους (carbonari,) που εργάζονταν στην περιοχή του Λάτσιο. Αυτοί, χρησιμοποιώντας λίγα και απλά υλικά, έφτιαχναν ένα θρεπτικό και γρήγορο γεύμα κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων τους από τη δουλειά. Η καρμπονάρα, άλλωστε, δεν απαιτεί πάνω από 15 λεπτά για να ετοιμαστεί και χρειάζεται μόνο μία κατσαρόλα και ένα τηγάνι.

Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι η συνταγή συνδέεται με το κίνημα των καρμπονάρων, οι οποίοι κρυμμένοι σε καταφύγια και σπηλιές, μπορούσαν να βρουν εύκολα τα υλικά για το πιάτο.

Επίσης, υπάρχουν αναφορές σε βιβλία του 19ου αιώνα, όπως του Ιππόλιτο Καβαλκάντι το 1837, που υποστηρίζουν ότι η καρμπονάρα υπήρχε ήδη ως συνταγή στην περιοχή, αν και γενικά συνδέεται με τη Ρώμη και το Λάτιο. Ωστόσο, το βιβλίο της Άντα Μπόνι, το 1930, δεν αναφέρει την καρμπονάρα, παρόλο που πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς ιταλικές συνταγές.

Μια ακόμη θεωρία αναφέρει ότι η καρμπονάρα δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι Ιταλοί χρησιμοποίησαν τα αυγά και το μπέικον που παρείχε ο αμερικανικός στρατός για να δημιουργήσουν το πιάτο, προσθέτοντας το τοπικό πεκορίνο και πιπέρι. Από την υπερβολική ποσότητα πιπεριού, λέγεται ότι το πιάτο πήρε το όνομα “carbonara”, καθώς το πιπέρι θυμίζει κάρβουνο.

Στην πορεία, το πιάτο έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές και στην Αμερική, με τους Αμερικανούς στρατιώτες να το μεταφέρουν και να το κάνουν γνωστό σε όλο τον κόσμο. Εκεί, μάλιστα, προστέθηκε κρέμα στην παρασκευή του, αντικαθιστώντας τους κρόκους αυγού, κάτι που έγινε συνήθεια σε πολλές παραλλαγές της συνταγής.

Συνταγή για Spaghetti alla Carbonara

Υλικά (για 4 άτομα):

– 300 γρ. σπαγγέτι

– 200 γρ. πανσέτα ή μπέικον (το γκουαντσάλε είναι δύσκολο να βρεθεί)

– 2 αυγά ολόκληρα

– 1 κρόκος αυγού

– Τριμμένο τυρί (προτιμότερα πεκορίνο ή παρμεζάνα)

– Ελαιόλαδο

– Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Βράστε τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα, τηγανίστε την πανσέτα ή το μπέικον για λίγα λεπτά σε αντικολλητικό τηγάνι.
  2. Στραγγίστε τα ζυμαρικά, κρατώντας λίγο από το νερό στο οποίο βράστηκαν, και προσθέστε την πανσέτα στα ζυμαρικά μαζί με λίγο ελαιόλαδο.
  3. Σε ένα μπολ, χτυπάτε τα αυγά, τον κρόκο, το τριμμένο τυρί και λίγο αλάτι. Προσθέστε λίγο από το νερό που έχετε κρατήσει και ανακατέψτε καλά.
  4. Ρίξτε το μείγμα αυγών στα ζυμαρικά και ανακατέψτε γρήγορα εκτός φωτιάς για να μην ψηθούν τα αυγά.
  5. Σερβίρετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Tips: Τα σπαγγέτι δεν πρέπει να σπάνε, γι’ αυτό οι Ιταλοί τα ρίχνουν ολόκληρα στο νερό.

– Το μείγμα αυγών πρέπει να προστεθεί εκτός φωτιάς και να ανακατευτεί γρήγορα για να μην γίνει ομελέτα αντί για σάλτσα.