8)Πλήρως εμβολιασμένο το 70 % του ενήλικου πληθυσμού της Ε.Ε.

Της Μαρίας Ακριβού

Οι διακοπές έφτασαν στο τέλος τους και η σκιά της πανδημίας αρχίζει και πάλι να πυκνώνει ενισχύοντας τους φόβους για νέα επικείμενα lockdown που θα καθηλώσουν εργαζόμενους και μαθητές στο σπίτι. Στη χώρα μας το ποσοστό των εμβολιασμένων εξακολουθεί και παραμένει κάτω από 60%, αρκετά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπου το ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού που έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως  αγγίζει το 70%.

Στο ξεκίνημα της νέας σεζόν, οι μαθητές αδημονούν να συναντήσουν τους φίλους τους στο σχολείο και να αρχίσουν τις αθλητικές τους δραστηριότητες, ενώ οι γονείς αγωνιούν για τις μεταλλάξεις και την καραντίνα. Η τακτική του ωχαδερφισμού – ας κάνουν οι άλλοι πρώτα το εμβόλιο, εγώ θα περιμένω – αλλά και των ευχολογίων, είναι ξεκάθαρο ότι δεν απέδωσε καρπούς και η σκέψη υποβολής σε ένα ακόμη lockdown μόνο τραυματική για τη σωματική και ψυχική μας υγεία, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας, μπορεί να είναι.

Οι καιροί επιτάσσουν, συνεργασία, ενσυναίσθηση και επιστράτευση της ατομικής ευθύνης.

Το στοίχημα της Ευρώπης

Συνολικά, στην ΕΕ, πάνω από 256 εκατομμύρια ενήλικες έχουν ήδη εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Ήδη πριν από έξι εβδομάδες επιτεύχθηκε εγκαίρως ο στόχος που είχε θέσει η Επιτροπή: να παράσχει στα κράτη μέλη, έως το τέλος Ιουλίου, επαρκείς δόσεις εμβολίου για τον πλήρη εμβολιασμό του 70 % του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ.

Για σημαντικό επίτευγμα έκανε λόγο η  Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας πως η στρατηγική της ΕΕ για την κοινή προσπάθεια αποδίδει και δίνει στην Ευρώπη την πρωτοπορία στον παγκόσμιο αγώνα κατά της COVID-19. Όμως μην ξεχνιόμαστε: η πανδημία δεν έχει τελειώσει, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, γι’ αυτό και η Πρόεδρος της ΕΕ κάλεσε όλους, όσοι μπορούν, να εμβολιαστούν, τονίζοντας παράλληλα πως η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει τους εταίρους της σ’ αυτή την προσπάθεια, ιδίως τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Από την πλευρά της η κα Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, αναγνώρισε ότι πρόκειται για συλλογικό επίτευγμα της ΕΕ και των κρατών μελών της, το οποίο δείχνει τι είναι δυνατόν να επιτευχθεί όταν συνεργαζόμαστε με αλληλεγγύη και συντονισμό.

«Οι προσπάθειές μας για περαιτέρω αύξηση των εμβολιασμών σε ολόκληρη την ΕΕ θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό. Πρέπει να γεφυρώσουμε το κενό ανοσίας και να κλείσουμε την πόρτα για νέες παραλλαγές και, για τον σκοπό αυτό, οι εμβολιασμοί πρέπει να κερδίσουν τον αγώνα δρόμου έναντι των παραλλαγών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, η ΕΕ εξήγαγε περίπου το ήμισυ των εμβολίων που παράγονται στην Ευρώπη σε άλλες χώρες του κόσμου, όπως μερίμνησε και για τους πολίτες της. Η Team Europe έχει συνεισφέρει σχεδόν 3 δισ. ευρώ για τον μηχανισμό COVAX, ώστε να συμβάλει στην εξασφάλιση τουλάχιστον 1,8 δισ. δόσεων για 92 χώρες χαμηλού και χαμηλότερου μέσου εισοδήματος. Επί του παρόντος, πάνω από 200 εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί από τον μηχανισμό COVAX σε 138 χώρες.

Επιπλέον, η Team Europe σκοπεύει να διανείμει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ακόμη δόσεις εμβολίων που εξασφαλίζονται στο πλαίσιο των προσυμφωνιών αγοράς της ΕΕ σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έως το τέλος του 2021, ιδίως μέσω του μηχανισμού COVAX, στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή υπέγραψε νέα σύμβαση με τη BioNTech-Pfizer στις 20 Μαΐου, η οποία προβλέπει την παράδοση 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων μεταξύ τέλους του έτους και 2023. Για τον ίδιο σκοπό, η Επιτροπή άσκησε επίσης το δικαίωμα προμήθειας 150 εκατομμυρίων δόσεων βάσει της δεύτερης σύμβασης με τη Moderna.