Ένας εύκολος – και νόστιμος – τρόπος για την καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα και πιθανώς στην μείωση των πιθανοτήτων Αυτοάνοσης ασθένειας:
Η προσθήκη περισσότερων φρούτων στη διατροφή.
«Τα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής χάρη στη συγκέντρωσή τους σε αντιοξειδωτικά».
Τα αντιοξειδωτικά είναι θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες – ασταθή μόρια που παράγονται από το σώμα που, αν αφεθούν ανεξέλεγκτα, μπορούν ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και πολλών Αυτοάνοσων παθήσεων.
Ενώ η φλεγμονή προάγει την επούλωση ως προσωρινή απάντηση σε τραυματισμό ή μόλυνση, μπορεί να γίνει επιβλαβής όταν εμφανίζεται σε συνεχή βάση.
Τα αντιφλεγμονώδη φρούτα που είναι ωφέλιμα για αυτοάνοσες παθήσεις περιλαμβάνουν μούρα (μύρτιλλα, σμέουρα), κεράσια, ρόδια, εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ), φρούτα με κουκούτσι (βερίκοκα, χουρμάδες), ανανάδες και φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως αβοκάντο και ελιές.
Αυτά τα φρούτα περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως ανθοκυανίνες και βιταμίνη C, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία από τη βλάβη των κυττάρων.
1. Βατόμουρα / Μύρτιλλα
Οι χρωστικές ουσίες που δίνουν στα μύρτιλλα το σκούρο μωβ χρώμα τους είναι επίσης υπεύθυνες για την προστασία των κυττάρων σας από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών και τη φλεγμονή.
2. Σταφύλια
Η ρεσβερατρόλη, η οποία είναι ιδιαίτερα άφθονη στις φλούδες των σταφυλιών, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες ενώ προσφέρει καρδιαγγειακή προστασία.
3. Μήλα
Τα μήλα περιέχουν φλαβονοειδή, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά με τη δυνατότητα να μειώνουν τη βλάβη των ιστών και τη φλεγμονή», Πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως πολυφαινόλες και βιταμίνη C, τα μήλα έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τους δείκτες χρόνιας φλεγμονής και προσφέρουν προστασία από καρδιακές παθήσεις, γνωστική εξασθένηση και ορισμένους καρκίνους.
Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις των μήλων, μην τα ξεφλουδίζετε.
4. Ντομάτες
Μπορεί να εκπλήσσει, αλλά οι ντομάτες είναι τεχνικά φρούτα, παρόλο που μερικές φορές τις συγχέουμε με λαχανικά. Οι ντομάτες έχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, καλίου και λυκοπενίου, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το λυκοπένιο είναι ένα καροτενοειδές, μια κόκκινη χρωστική ουσία με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
5. Σμέουρα
Τα σμέουρα διαθέτουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να ωφελήσουν διάφορες αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα και ο λύκος.
6. Ρόδια
Τα ρόδια είναι γλυκά, ξινά και πλούσια σεαντιοξειδωτικά. Συγκεκριμένα, τα ρόδια περιέχουν ελαγιτανίνες και ελλαγικό οξύ, ενώσεις με αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. «Το ελλαγικό οξύ μειώνει τα ένζυμα που προάγουν τη φλεγμονή.
7. Κεράσια
Τα κεράσια, ειδικά οι ξινές ποικιλίες, περιέχουν υψηλά επίπεδα ανθοκυανινών και κερσετίνης, οι οποίες έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές επιδράσεις.
8. Μάνγκο
Τα τροπικά φρούτα μπορούν επίσης να μειώσουν τη φλεγμονή όπως τα μάνγκο είναι ένα ιδιαίτερα αντιφλεγμονώδες φρούτο. Τα μάνγκο έχουν μεγάλα ποσά ισχυρών φυτικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων ανθοκυανινών, καμφερόλης και κατεχινών. Αυτές οι ενώσεις συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και στην καταπολέμηση των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες.
Τα φρούτα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, όπως τα μάνγκο, βοηθούν επίσης ένα υγιές έντερο, το οποίο έχει συνδεθεί με το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυξάνοντας την ποικιλομορφία των «καλών» βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου, τα μάνγκο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συστηματικής φλεγμονής και στη βελτίωση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD).
9. Φράουλες
Όπως και άλλα μούρα, οι φράουλες μπορούν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή, καθώς είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και αντιφλεγμονώδη φυτοχημικά όπως οι ανθοκυανίνες. Οι φράουλες περιέχουν επίσης ελλαγιταννίνες, ανθοκυανίνες και προκυανιδίνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
10. Πορτοκάλια
Οποιαδήποτε λίστα με αντιφλεγμονώδη φρούτα δεν θα ήταν πλήρης χωρίς την συμπερίληψη ενός άλλου κοινού και δημοφιλούς φρούτου: των πορτοκαλιών.
Όλα τα εσπεριδοειδή μειώνουν τη φλεγμονή, μεταξύ άλλων
Με λίγα λόγια: Όλα τα φρούτα περιέχουν μια σειρά από ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες και βιταμίνες.
Ωστόσο, ορισμένα φρούτα, όπως τα μούρα, τα σταφύλια και τα ρόδια, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άλλες ενώσεις που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής και ενδεχομένως στη μείωση του κινδύνου χρόνιων αυτοάνοσων νοσημάτων, επί προσθέτως καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου.