13)Ημέρα Δράσης του ΟΗΕ για τη Συνεργασία των Χωρών του Νότου

Η Ημέρα Δράσης του ΟΗΕ για τη Συνεργασία των Χωρών του Νότου καθιερώθηκε τον Δεκέμβριο του 2003 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Σεπτεμβρίου, σε ανάμνηση της υιοθέτησης του Σχεδίου Δράσης για την Προώθηση και την Εφαρμογή της Τεχνικής Συνεργασίας των Αναπτυσσόμενων Χωρών, που υπογράφηκε στο Μπουένος Άιρες στις 12 Σεπτεμβρίου 1978.

Ποιος είναι ο σκοπός της ημέρας
Με τον όρο «Συνεργασία των Χωρών του Νότου» (South-South cooperation) ουσιαστικά αναφερόμαστε στην ανταλλαγή γνώσης, τεχνολογίας και πόρων μεταξύ των κρατών του Νοτίου Ημισφαιρίου. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη Ημέρα Δράσης του ΟΗΕ εστιάζει στη συνεργασία των αναπτυσσόμενων κρατών της Αφρικής, της Ασίας και της Νοτίου Αμερικής, ώστε να μειωθεί σταδιακά και σε βάθος χρόνου η εξάρτησή τους από τις αναπτυγμένες χώρες.

 

Συνεργασία για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ας μην ξεχνάμε ότι η επίτευξη της ατζέντας του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη (2030) προϋποθέτει συνεργασίες μεταξύ των κυβερνήσεων, του ιδιωτικού τομέα καθώς και της κοινωνίας των πολιτών. Πρόκειται για συνεργασίες  που βασίζονται σε αρχές, αξίες, κοινό όραμα και κοινούς στόχους. Ο Αντόνιο Γκουτέρες, ΓΓ του ΟΗΕ, συνοψίζει το όραμά του για τη βιώσιμη ανάπτυξη και το μέλλον του πλανήτη στο απόσπασμα που ακολουθεί: «Οι στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι το μονοπάτι που μας οδηγεί σε έναν κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα και σε έναν υγιή πλανήτη. Είναι επίσης μια πρόκληση για αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο καθήκον από το να επενδύσουμε στην ευημερία των νέων».

 

Η ύψιστη αξία της  αλληλεγγύης

Η συνεργασία «Νότου – Νότου», όπως ονομάζεται,  αποτελεί εκδήλωση αλληλεγγύης μεταξύ των λαών του Νότου που συμβάλλει ουσιαστικά στη συλλογική τους αυτονομία. Οι διεθνώς συμφωνημένοι αναπτυξιακοί στόχοι αλλά και η εθνική ευημερία είναι δυνατόν να επιτευχθούν μέσα από τη στήριξη «εκ των έσω». Η υγειονομική κρίση και η διαχείριση της πανδημίας από αναπτυσσόμενα κράτη δείχνει ότι οι χώρες του Νότου μπορούν να βγουν στο προσκήνιο και να αποτελέσουν επιτυχημένα παραδείγματα, καθώς και να επιδιώξουν ευρύτερες συνεργασίες.

Της Βένιας Αντωνίου