15)“Silence”: Ατομική ‘Εκθεση Υποβρύχιας Φωτογραφίας

Η ΔΛ Gallery παρουσιάζει το Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021 την Ατομική ‘Εκθεση Υποβρύχιας Φωτογραφίας – Video Projection – Installation της Ρενέ Ρεβάχ “Silence”.

Από τη γέννηση του, ο άνθρωπος μεταφέρει το φορτίο της βαρύτητας στους ώμους του. Είναι βιδωμένος στη γη. Μόνο αν βυθιστεί κάτω από την επιφάνεια του νερού μπορεί να νιώσει ελεύθερος”. Jacques Yves Cousteau


Για τους εραστές της υποβρύχιας φωτογραφίας, αυτή η αίσθηση ελευθερίας δεν δημιουργείται αυτόνομα ή αυτόματα, αλλά κατακτιέται με τον χρόνο μέσα από τη διαχείριση των αλλεπάληλων προκλήσεων που γεννιούνται κάτω από το νερό.

Η Ρενέ φωτογραφίζει τουλάχιστον μια 20ετια, αλλά τα τελευταία χρόνια τα φωτογραφικά της βήματα την οδηγούν στο υδάτινο περιβάλλον, που της είναι οικείο και αγαπημένο. Πώς θα μπορούσε να μεταφέρει άραγε, αυτήν την αίσθηση απόλυτης γαλήνης που έννοιωθε, όντας μέρος του ιδιαίτερα γοητευτικού κόσμου του βυθού, σε εικόνες κατανοητές από το θεατή; Μέσα από το φακό της, μας ταξιδεύει κάτω από την επιφάνεια της λίμνης και μας προτρέπει να γνωρίσουμε έναν κόσμο διαφορετικό. Αιθέριες φιγούρες μετατρέπονται σε πλάσματα του νερού, καθώς ο κόσμος έξω από το υγρό στοιχείο παύει πρόσκαιρα να υπάρχει και να έχει σημασία.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2

Πρόσκληση από τις εκδόσεις Κέδρος

Oι εκδόσεις Κέδρος σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Γιανακού “Η φύλακας του αρχείου” την Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου στις 19:00 στον Κήπο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Θησείο). Συντονίζει η δημοσιογράφος Πόλυ Κρημνιώτη. Διαβάζει ο ηθοποιός Ελισσαίος Βλάχος. Σχετικά με το βιβλίο: Στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης η Μαρί, ιστορικός από τη Γαλλία, προκειμένου να στηρίξει το διδακτορικό της, κάνει έρευνα στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας για την περίοδο του Εμφυλίου. Άθελά της παρακολουθεί την πορεία ενός ζευγαριού – μιας αντάρτισσας και ενός γιατρού – που χώρισαν τον Δεκέμβριο του 1936 και ξαναβρέθηκαν το 1948 στον Γράμμο και στο Βίτσι. Τα βήματα της νέας ιστορικού την οδηγούν στις Πρέσπες. Ύστερα από αυτό το ταξίδι τίποτα στη ζωή της δεν είναι το ίδιο. Ο αναγνώστης θα συναντήσει απλούς ανθρώπους αλλά και ιστορικά πρόσωπα στη διαδρομή τους από το 1948 έως το 2014.