13) Ήξερες ότι…

Νέο είδος πτηνού ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα!

Ένα νέο αναπαραγόμενο είδος πτηνού ανακαλύφθηκε στη Λέσβο και ονομάζεται φοινικοτρύγονο. Εντοπίστηκε χάρη στην παρατηρητικότητα κατοίκων του νησιού και ορνιθοπαρατηρητών. Η επιστημονική του ονομασία είναι Streptopelia senegalensis και πρόκειται για ένα πουλί που εμφανίζεται στην Αφρική, τη Μικρά Ασία και την Αραβική και Ινδική Χερσόνησο. Στη γειτονική Τουρκία εντοπίζεται σε ορισμένες μόνο περιοχές. Το φοινικοτρύγονο είναι είδος μικρού περιστεριού. Ο λόγος που εμφανίστηκε στη Λέσβο το συγκεκριμένο είδος πτηνού είναι η άμεση γειτνίαση με την Ασία. Εφόσον εγκριθεί από την Επιτροπή Σπάνιων Πουλιών της Ελλάδας το φοινικοτρύγονο θα γίνει και επίσημα άλλο ένα αναπαραγόμενο είδος της χώρας μας. Η έγκριση από την επιτροπή είναι μια τυπική διαδικασία που ακολουθείται σε κάθε χώρα και αφορά στην τεκμηρίωση της παρουσίας ειδών πουλιών στην επικράτειά της (μετά από την κατάθεση σχετικών αναφορών με την περιγραφή/φωτογράφιση νέων ειδών από τους παρατηρητές τους).

 

2 ΘΕΜΑ

Το φρούτο που έχει περισσότερη καφεΐνη από τον καφέ!

Λέγεται γκουαρανά και θεωρείται υπετροφή! Βρίσκεται σε αφθονία στην παραλία Ponta da Maresia στην πόλη Maués της Βραζιλίας, στην καρδιά του δάσους του Αμαζονίου. Η αμμώδης παραλία έρχεται στην επιφάνεια για λίγους μόνο μήνες του χρόνου, από τον Αύγουστο και μετά, όταν ξεκινά η περίοδος ξηρασίας. Τότε ξεκινάει η σεζόν του γκουαρανά.  Όταν το φρούτο αρχίζει να ωριμάζει, η κόκκινη φλούδα του ανοίγει και αποκαλύπτει τη λευκή σάρκα του και έναν μαύρο σπόρο που θυμίζει μάτι.

Το γκουαρανά περιέχει υψηλά επίπεδα καφεΐνης , μέχρι και τέσσερις φορές περισσότερη από τους κόκκους καφέ, καθώς και άλλες διεγερτικές ουσίες που συνδέονται με βελτιωμένη νοητική απόδοση. Επίσης, πολλές έρευνες εξετάζουν τις δυνατότητές του στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, ως αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό, αντικαταθλιπτικό, εντερικό ρυθμιστή και ακόμη και αφροδισιακό. Το γκουαρανά καλλιεργούνταν για χιλιετίες στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η πόλη Maués. Τον 19ο αιώνα το γκουαρανά έφτασε στη Βολιβία, την Αργεντινή και την Ευρώπη, όπου το «εκτίμησαν ιδιαίτερα» άνθρωποι της επιστήμης στη Διεθνή Έκθεση του Λονδίνου το 1862.