12) Η EDP σχεδιάζει να επενδύσει σε 1,5 GW ανανεώσιμου υδρογόνου έως το 2030

Η EDP έχει θέσει ένα νέο στρατηγικό στόχο για το ανανεώσιμο υδρογόνο και προβλέπει ότι θα επενδύσει σε έργα, που εγγυώνται περαιτέρω δυναμικότητα της τάξεως των 1,5 GW, έως το 2030. Με αυτόν τον στόχο -που τέθηκε την Τρίτη 9 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της COP26, της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, στη Γλασκώβη, η EDP γίνεται μία από τις 28 μεγάλες εταιρίες, που αναλαμβάνουν τη δέσμευση H2Zero του WBCSD (Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Συμβούλιο για την Αειφόρο Ανάπτυξη), προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη του ανανεώσιμου υδρογόνου σε παγκόσμια κλίμακα.
Πρόκειται για μια σημαντική ενίσχυση της φιλοδοξίας της EDP, για την οποία η σημερινή παρουσία της σε στρατηγικές αγορές (όπως η Ιβηρική Χερσόνησος, οι ΗΠΑ ή η Βραζιλία) και σε περιοχές, όπου υπάρχει ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την ανάπτυξη έργων υδρογόνου, θα είναι καθοριστικό. Παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων είναι
περιοχές με καλούς ηλιακούς και αιολικούς πόρους, υποδομές υποστήριξης, εγγύτητα σε βιομηχανικούς πελάτες, και ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων. Η πρόσφατα ανακοινωθείσα αυτή φιλοδοξία ενισχύει τους στόχους του στρατηγικού σχεδίου της EDP, το οποίο ήδη προέβλεπε την επένδυση σε ηλεκτρολύτες υδρογόνου συνολικής δυναμικότητας 250 MW, έως το 2025.

 

 

Green News

H Covid-19 πλήττει και το περιβάλλον!

H πανδημία έχει επιδεινώσει το πρόβλημα της ρύπανσης των θαλασσών από πλαστικά, καθώς επιπλέον απόβλητα, το βάρος των οποίων αγγίζει τους συνολικά 25.900 τόνους, έχουν καταλήξει στους ωκεανούς, σύμφωνα με νέα κινεζοαμερικανική μελέτη.

Τα συγκεκριμένα πλαστικά είναι μάσκες, γάντια, χειρουργικές ποδιές, προσωπίδες, φιάλες αντισηπτικών και άλλα προστατευτικά είδη μίας χρήσης και πλαστικές συσκευασίες τεστ, η ζήτηση των οποίων έχει αυξηθεί λόγω της πανδημίας.

Η μεγάλη πλειονότητα των αποβλήτων αυτών (ποσοστό 87,4%) προέρχεται από τα νοσοκομεία ανά τον κόσμο, ενώ από μεμονωμένα άτομα προέρχεται μόνο το 7,6% και το υπόλοιπο 5% αφορά στις συσκευασίες των τεστ κορονοϊού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την αρχή της πανδημίας έως τον περασμένο Αύγουστο επιπλέον  8,4 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων είχαν παραχθεί από 193 χώρες.

Τα απόβλητα συνήθως καταλήγουν στις θάλασσες μέσω των μεγάλων ποταμών όπως ο Δούναβης (1.700 τόνοι αποβλήτων), ο Ινδός (4.000 τόνοι) και ο Γιανγκτσέ (3.700 τόνοι). Το 73% των αποβλήτων μεταφέρεται μέσω ασιατικών ποταμών και το 11% μέσω ευρωπαϊκών.