Η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα βρεθεί ανάμεσα στους κορυφαίους παραγωγούς χρυσού στην Ευρώπη.
Η εισαγωγή νέων τεχνολογιών και η κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού αποτελούν τα πρώτα βήματα για την έναρξη της εμπορικής παραγωγής στο παγκόσμιας κλάσης μεταλλείο των Σκουριών, όπως και για την εξυγίανση των μεταλλείων της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών, λαμβάνοντας υπόψη τους όρους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Μετά την κύρωση της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και της κυβέρνησης, η μετατροπή της χώρας μας σε σημαντικό παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη ξεκίνησε.
Ο στρατηγικός οδικός χάρτης
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικός Χρυσός “πρωταρχικός στόχος του στρατηγικού σχεδίου είναι ο μετασχηματισμός των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε μια αποτελεσματική, υγιή και κερδοφόρο επιχείρηση, με ενισχυμένες θέσεις εργασίας, όρους Βιώσιμης Ανάπτυξης και προοπτικές μακροπρόθεσμης ευημερίας των κοινοτήτων της ΒΑ Χαλκιδικής”. Εκτιμάται ότι οι πρώτες θετικές επιδράσεις αναφορικά με την τοπική απασχόληση και ανάπτυξης θα αρχίσουν να διαφαίνονται ήδη από τις αρχές του 2022. Συγκεκριμένα, στο Μεταλλείο των Σκουριών πρόκειται να επενδυθούν €1,2 δισ.
Σχετικά με το μεταλλείο της Ολυμπιάδας, η Ελληνικός Χρυσός θα ενισχύσει την ασφάλεια, την ψηφιοποίηση και την παραγωγικότητά του, ενώ το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών θα περιέλθει σε Φάση Γεωλογικής Έρευνας, για να διαπιστωθεί αν διαθέτει βιώσιμα αποθέματα, οπότε ο εργασίες θα σταματήσουν προσωρινά.
Η εγκατάσταση συστήματος 4G και εξελιγμένων εφαρμογών που αποσκοπούν σε μεγαλύτερη ασφάλεια και σε βελτίωση της διαχείρισης νερού και ενέργειας, θα οδηγήσει σε εκσυχγρονισμό του μεταλλείου της Ολυμπιάδας.
Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθεί πρότυπο Κέντρο Τεχνικής Κατάρτισης & Εκπαίδευσης στο Στρατώνι, όπου το εργατικό δυναμικό θα εκπαιδεύεται σε νέες δεξιότητες, ώστε να είναι προετοιμασμένο για όλες τις νέες τεχνολογίες που θα εφαρμόζονται στις Σκουριές.
Το όφελος για την ΒΑ Χαλκιδική
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η υλοποίηση του στρατηγικού οδικού χάρτη θα οδηγήσει στη δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της αναπτυξιακής πορείας, ενώ ακόμα 1.000 θέσεις εργασίας θα προστεθούν κατά το πρώτο έτος των κατασκευαστικών έργων στις Σκουριές.
Της Βένιας Αντωνίου