9) Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι & η Γιορτινή Διατροφή μας!

Ελίνα Δημητριάδου, Διατροφολόγος

Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος που όλοι θα βγείτε, θα διασκεδάσετε και θα φάτε κάτι παραπάνω. Είναι εξωπραγματικό να ισχυριστούμε ότι στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είσαστε απόλυτα σωστοί όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσετε.

Γι’ αυτό αποφάσισα να σας δώσω κάποια μυστικά που θα σας βοηθήσουν να φάτε και να πιείτε χωρίς η ζυγαριά σας να εκτοξευτεί στα ύψη και ταυτόχρονα να παραμείνετε υγιείς.

Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε το βασικότερο γεύμα της ημέρας που δεν είναι άλλο από το πρωινό. Το πρωινό σας παρέχει ενέργεια την οποία και χρειάζεστε για το ξεκίνημα της ημέρας, αλλά ταυτόχρονα σας βοηθάει να μετριάσετε τη πείνα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, μέχρι το ενδιάμεσο σνακ ή το μεσημεριανό σας γεύμα.
Αποφύγετε τις περιττές θερμίδες από αναψυκτικά με ζάχαρη και προτιμήστε αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ή ακόμα καλύτερα νεράκι! Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας (8 με 10 ποτήρια). Το νερό επίσης σας βοηθάει να αισθανθείτε κορεσμό και έτσι να περιορίσετε την ποσότητα φαγητού σας. Επιπλέον, πολλές φορές νομίζετε ότι πεινάτε ενώ τελικά αυτό που συμβαίνει είναι ότι έχετε αφήσει τον οργανισμό σας να αφυδατωθεί. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κούραση ακόμη και ζαλάδα.

Όσον αφορά το ορεκτικό, οι επιλογές είναι πολλές. Μπορείτε να διαλέξετε ψητά λαχανικά ή ψητά μανιτάρια πλευρώτους, ένα κομμάτι σολομό ή σαλάτα, η οποία βέβαια στα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια είναι συνήθως πιο ενισχυμένη απ’ ότι αυτή που θα καταναλώνατε στο σπίτι σας. Αποφύγετε τις πίτες που είναι πλούσιες σε θερμίδες και λιπαρά. Προσπαθήστε να μην βρίσκεστε κοντά στους πειρασμούς που ξέρετε ότι δεν πρέπει να καταναλώσετε.

Ας περάσουμε τώρα στο κυρίως πιάτο. Αποφύγετε τις πολλές σάλτσες και τις ενισχυμένες sauce. Μπορείτε να καταναλώσετε τη γνωστή σε όλους μας αγαπημένη γαλοπούλα που είναι χαμηλή σε λιπαρά και υψηλή σε πρωτεΐνη αλλά καλό θα ήταν να αφαιρέσετε τη πετσούλα, όπου εκεί βρίσκετε το λίπος. Μια πρόταση για τη γέμιση της γαλοπούλας, ώστε να μπορέσετε θερμιδικά να μην ξεφύγετε, είναι να βάλετε λαχανικά (αρακά, καρότα, λαχανάκια Βρυξελλών) αντί για κιμά, σταφίδες, κάστανα και ρύζι.

Μην χρησιμοποιείτε βούτυρο στο μαγείρεμα αλλά ελαιόλαδο που είναι και ωφέλιμο για την υγεία σας! Προσοχή στη ποσότητα γιατί και αυτό έχει θερμίδες.

Ας περάσουμε και στο θέμα του ποτού. Ένα με δυο ποτηράκια κρασί όπως όλοι ήδη γνωρίζετε κάνουν καλό στην υγεία σας. Όταν αρχίσετε να ξεφεύγετε και ανεβαίνει ο αριθμός στα ποτηράκια τότε είναι που επιβαρύνετε την υγεία σας και ξεφεύγετε θερμιδικά. Οι εναλλακτικές που έχετε είναι να καταναλώσετε ένα μη αλκοολούχο
ποτό.

Αποφύγετε την κατανάλωση αλατισμένων ξηρών καρπών. Προτιμήστε να καταναλώσετε ένα αγγουράκι ή καροτάκι με sauce γιαουρτιού και πάπρικα.

– Όσον αφορά τα γλυκά, το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δίλημμα: μελομακάρονο ή κουραμπιές; Προτιμήστε το μελομακάρονο καθώς περιέχει μέλι, καρύδια, ελαιόλαδο, χυμό πορτοκάλι, κανέλλα ή γαρύφαλλο. Ένα μελομακάρονο είναι πλούσιο σε Β βιταμίνες, πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά. Ας δούμε τώρα τι περιέχει ένας κουραμπιές. Ένας κουραμπιές περιέχει βούτυρο, αμύγδαλα και ζάχαρη. Είναι πλούσιος σε κορεσμένο λίπος και ζάχαρη.

Τέλος, ένα βασικό κομμάτι των γιορτών που δεν πρέπει να ξεχνάτε, είναι η άσκηση! Η άσκηση θα σας βοηθήσει να κάψετε αυτές τις έξτρα θερμίδες που καταναλώσατε. Επομένως φάτε, πιείτε, κουβεντιάστε με τους δικούς σας ανθρώπους αλλά διασκεδάστε κιόλας χορεύοντας!

Καλές γιορτές!