3 και 4)Ποιοτική γήρανση: Η νέα τάση

Portrait of a pretty mature woman with copy space

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κήρυξε επίσημα το 2021-2030 ως «Δεκαετία υγιούς γήρανσης». Στόχος δεν είναι μόνο η μακροζωία αλλά κυρίως η επίτευξη αυτής με υγιή και ευχάριστο τρόπο, δηλαδή η ευημερία.

Μέσω του τρόπου ζωής αποσκοπούμε να μεγαλώνουμε ποιοτικά, να παραμένουμε δηλαδή με την πάροδο του χρόνου υγιείς και ικανοί να πραγματοποιούμε όσα επιθυμούμε. Επίσης, ανεξάρτητα από την ηλικία υπάρχει η τάση πλέον να φαινόμαστε και να αισθανόμαστε όμορφοι και νέοι.

Ομορφιά & νεότητα σε κάθε ηλικία

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2013 στο Clinical Psychological Science, oι επεμβάσεις αισθητικής πλαστικής χειρουργικής έχουν θετική επίδραση στην ψυχική ευεξία των ανθρώπων. Οι ερευνητές συνέκριναν ανθρώπους που είχαν υποβληθεί σε επέμβαση με άλλους, που, αν και ενδιαφέρθηκαν, δεν είχαν προχωρήσει ακόμα στη διαδικασία. Αυτό που παρατήρησαν ήταν τα θετικά αποτελέσματα σε όσους έκαναν τελικά τις επεμβάσεις, έως και έναν χρόνο αργότερα. Ειδικότερα, παρατηρήθηκε ότι οι άνθρωποι που έκαναν αισθητικές επεμβάσεις είχαν  μειωμένο άγχος, κατάθλιψη και κοινωνική φοβία καθώς και βελτίωση στην ψυχική και σωματική υγεία τους, την αυτοεκτίμηση και την ικανοποίηση από τη ζωή τους.

Όταν η επιδίωξη της ωραίας εικόνας γίνεται εμμονή…

Ο εθισμός στην πλαστική χειρουργική αποτελεί μία διαταραχή συμπεριφοράς κατά την οποία κάποιος επιθυμεί να αλλάζει συνεχώς την εμφάνισή του, υποβάλλοντας τον εαυτό του σε διαδοχικές επεμβάσεις. Προσπαθεί μέσω των αισθητικών επεμβάσεων να φτάσει στην ευτυχία. Η επιθυμία αυτή συχνά προκύπτει από τη μεγάλη ανασφάλεια που νιώθει για την εμφάνισή του, στη συνέχεια γίνεται εμμονή και τότε η πλαστική χειρουργική φαντάζει μονόδρομος… Η θετική πρώτη εμπειρία οδηγεί στην πεποίθηση ότι διορθώνοντας κάθε αισθητικό «πρόβλημα» θα νιώθει όλο και καλύτερα και έτσι καταλήγει στον εθισμό. Ωστόσο, η πλειονότητα όσων σκέφτονται ή υποβάλλονται σε αισθητικές επεμβάσεις είναι ψυχικά εξίσου υγιείς με οποιονδήποτε άλλον, σύμφωνα με μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο Clinical Psychological Science.

Υγιής γήρανση & καλύτερη ποιότητα ζωής

Υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση, υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις και ποιοτικός ύπνος: Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στην ποιότητα της ζωής μας και σύμφωνα με μία πιλοτική μελέτη επηρεάζουν τα γονίδιά μας. Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aging τον Απρίλιο του 2021,18 άνδρες της μέσης ηλικίας ακολούθησαν αυστηρά ένα πρόγραμμα υγιεινού τρόπου ζωής για οκτώ εβδομάδες. Η εκτιμώμενη βιολογική ηλικία μειώθηκε περίπου στα 3 έτη σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που δεν ακολούθησε το σχήμα.

info

Σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, οι πλαστικές επεμβάσεις από το 2015 μέχρι το 2019 αυξήθηκαν κατά 20%.