Βιώσιμη μόδα: Δέρμα… με βάση τα φυτά

Η ανάγκη για πιο βιώσιμη μόδα είναι επιτακτική!

Πώς θα σας φαινόταν να φορούσατε ένα ρούχο που έχει κατασκευαστεί από δέρμα που δεν προέρχεται από ζώα;

Πρόσφατα μία νέα εταιρεία, η Lerins, κυκλοφόρησε παπούτσια κατασκευασμένα από υλικό που θυμίζει δέρμα και προέρχεται από φλούδα σταφυλιών! Πρόκειται για to oνομαζόμενο «δέρμα με βάση τα φυτά» που σέβεται τον πλανήτη. Η εταιρεία Lerins ανακυκλώνει τα υπάρχοντα υπολείμματα από μήλα, μπανάνες και ανανά και είναι μία από τις εταιρείες που πρωτοπορούν και εργάζονται πάνω στη βιώσιμη μόδα και στις εναλλακτικές του «φυτικού δέρματος». Άλλες εταιρείες που ακολουθούν ένα «πράσινο» μονοπάτι είναι οι Allbirds, Hermès, Reformation και Stella McCartney.

Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο η Stella McCartney αναμένεται να κυκλοφορήσει μία σειρά με παπούτσια και τσάντες με βάση το δέρμα από σταφύλια και αργότερα μέσα στην ίδια χρονιά, αναμένεται να κυκλοφορήσει μία δερμάτινη τσάντα από μανιτάρια, φτιαγμένη από μυκήλιο, τη δομή της ρίζας των μανιταριών. Ακόμα, τα πρώτα φυτικά δερμάτινα παπούτσια της Allbirds, κατασκευασμένα με φυτικό έλαιο και φυσικό καουτσούκ, αναμένονται σύντομα.

Η Nicole Rawling, η διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Material Innovation Initiative με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία συγκεντρώνει brands, επιστήμονες και επενδυτές  με σκοπό να επιταχύνουν αυτήν την επόμενη γενιά υλικών που δεν προέρχονται από ζώα, υπογραμμίζει ότι πέρυσι συγκεντρώθηκαν 980 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση για υφάσματα που αντικαθιστούν τα ζωικά υλικά, συμπεριλαμβανομένου του μεταξιού και του μαλλιού.

Δέρμα από βλαστοκύτταρα

Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο και η Kering, εταιρεία που συνεργάζεται με τις Gucci, Saint Laurent και Balenciaga, επένδυσαν στην start-up VitroLabs που επικεντρώνεται στη διαδικασία της δημιουργίας δέρματος, μέσω της καλλιέργειας βλαστοκυττάρων, που αναπαράγουν το ζωικό δέρμα. Επιδίωξή της μεταξύ άλλων είναι το δέρμα που προκύπτει να είναι όσο ανθεκτικό είναι και το συμβατικό.