Tώρα μπορείτε να γίνετε… αόρατοι!

«Γκούγκλαρέ το!»: Μια φράση που χρησιμοποιούμε και ακούμε σε καθημερινή βάση. Γιατί στις μηχανές αναζήτησης μπορείς να βρεις και να μάθεις τα πάντα. Κι αν δεν θέλεις να βρουν… εσένα;

Η Google μας δίνει επιτέλους τη δυνατότητα να παραμείνουμε αόρατοι. Ουσιαστικά αυτό αποτελεί δικαίωμά μας. Άλλωστε, το 2014, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι οι μηχανές αναζήτησης  έπρεπε να επιτρέψουν στους Ευρωπαίους χρήστες του Διαδικτύου να ζητήσουν την αφαίρεση των προσωπικών τους στοιχείων για το «δικαίωμά τους στη λήθη». Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η Google έλαβε περισσότερα από 650.000 αιτήματα αφαίρεσης δεδομένων.

Τα σύνθετα γίνονται απλά

Η αφαίρεση προσωπικών δεδομένων – όπως ο αριθμός τηλεφώνου, το email κ.α.- από τα αποτελέσματα αναζήτησης δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Οι χρήστες έπρεπε να παρουσιάσουν στοιχεία πιθανής βλάβης, όπως το doxxing ή την κλοπή ταυτότητας, προκειμένου να πείσουν την Google να αφαιρέσει τα προσωπικά τους στοιχεία από τα αποτελέσματα αναζήτησης. Όχι πια! Τώρα μπορούμε να αφαιρέσουμε τις πληροφορίες μας από αυτά τα αποτελέσματα για οποιονδήποτε λόγο με το πάτημα ενός κουμπιού.

«Για πολλούς ανθρώπους, ένα βασικό στοιχείο του να νιώθουν πιο ασφαλείς και πιο προστατευμένοι στο διαδίκτυο είναι να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στο πού μπορούν να βρεθούν οι ευαίσθητες, προσωπικές πληροφορίες τους» υπογράμμισε η Danielle Romain, αντιπρόεδρος εμπιστοσύνης της Google.

Οποιοσδήποτε μπορεί να συμπληρώσει μια ηλεκτρονική φόρμα για να υποβάλει αίτημα κατάργησης. Η Google ανακοίνωσε ένα νέο επερχόμενο εργαλείο, όπου οι χρήστες που βρίσκουν τα προσωπικά τους στοιχεία στα αποτελέσματα αναζήτησης θα μπορούν να ζητούν την αφαίρεση αυτών των δεδομένων με λίγα μόνο κλικ. Aυτό το εργαλείο θα είναι διαθέσιμο τους επόμενους μήνες.

Πώς γίνεται

Στην ηλεκτρονική φόρμα, κάνουμε κλικ στην επιλογή «αφαίρεση επιλεγμένων στοιχείων προσωπικής ταυτοποίησης (PII) ή περιεχομένου doxxing από την Αναζήτηση Google». Από εκεί, απαντάμε σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τον τύπο των προσωπικών πληροφοριών που εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης, τις διευθύνσεις URL των ιστότοπων που εμφανίζουν τις πληροφορίες, τους όρους αναζήτησης που χρησιμοποιούνται για την εμφάνιση αυτών των αποτελεσμάτων στις αναζητήσεις Google, ακόμη και στιγμιότυπα οθόνης των ιστότοπων και της αναζήτησης.