To μέλλον του internet θα είναι… κβαντικό.
Την τηλεμεταφορά κβαντικών πληροφοριών σε ένα απλό δίκτυο τριών κόμβων, πέτυχαν ερευνητές στην Ολλανδία, κάτι που θεωρείται πολύ σημαντικό βήμα προόδου για ένα μελλοντικό κβαντικό ίντερνετ. Για πρώτη φορά, επιτεύχθηκε τηλεμεταφορά πληροφοριών μεταξύ μη γειτονικών κόμβων!
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Ντελφτ και του Οργανισμού Εφαρμοσμένης Επιστημονικής Έρευνας (ΤΝΟ) της Ολλανδίας, με επικεφαλής τον Ρόναλντ Χάνσον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, ανέφεραν πως η εκτεταμένη χρήση της τηλεμεταφοράς σε ένα κβαντικό δίκτυο θα απαιτήσει χρόνο, δεδομένου ότι θα χρειαστούν αρκετές ακόμη τεχνικές πρόοδοι μέχρι την τελική ανάπτυξη ενός μεγάλης κλίμακας κβαντικού διαδικτύου.
Τι είναι το κβαντικό διαδίκτυο
Το κβαντικό διαδίκτυο θα βασίζεται στην ικανότητα να στέλνει κβαντικές πληροφορίες ανάμεσα στους κόμβους που το απαρτίζουν. Έτσι, θα “κέρδίσουμε” την απολύτως ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών, αλλά και την ταυτόχρονη διασύνδεση αρκετών κβαντικών υπολογιστών και υψηλής ακριβείας κβαντικών αισθητήρων διαφόρων ειδών.
Το όραμα των επιστημόνων
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται κβαντική τηλεμεταφορά για να στείλουν δεδομένα σε τρεις φυσικές τοποθεσίες. Προηγουμένως, αυτό ήταν δυνατό μόνο με δύο. Η επιτυχία τους δείχνει ότι οι επιστήμονες μπορούν να επεκτείνουν ένα κβαντικό δίκτυο σε έναν αυξανόμενο αριθμό υπολογιστών. «Τώρα κατασκευάζουμε μικρά κβαντικά δίκτυα στο εργαστήριο. Αλλά η ιδέα είναι να οικοδομήσουμε ένα κβαντικό διαδίκτυο στο τέλος» είπε ο Ρόναλντ Χάνσον, ο φυσικός του Ντελφτ που ηγείται της επιστημονικής ομάδας.
Ο Αϊνστάιν και η «παράξενη δράση απόστασης»
Η έρευνα αποκαλύπτει τη δύναμη ενός φαινομένου που ο Άλμπερτ Αϊνστάιν κάποτε θεωρούσε αδύνατο. Η κβαντική τηλεμεταφορά, αυτό δηλαδή που ονόμασε «παράξενη δράση απόστασης», μπορεί να μεταφέρει πληροφορίες μεταξύ τοποθεσιών χωρίς να μετακινεί πραγματικά φυσική ύλη. Αυτή η τεχνολογία, που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τα δεδομένα ταξιδεύουν από το ένα μέρος στο άλλο, έχει τις βάσεις της σε έρευνα που ξεπερνά τον έναν αιώνα. Το μεγάλο πλεονέκτημα της κβαντικής τηλεμεταφοράς είναι ότι όχι μόνο μετακινεί δεδομένα μεταξύ κβαντικών υπολογιστών, αλλά το κάνει με τρόπο που κανείς δεν μπορεί να υποκλέψει.
Δείτε το σχετικό βίντεο