Η θεωρία του Ikigai

おはようございます SayYessers!!! (καλημέρα αγαπημένοι μου και στα Ιαπωνικά)

‘Εχεις ακούσει ποτέ για τη θεωρία του Ikigai; Το Ikigai είναι μια φιλοσοφία του ιαπωνικού κράτους που υπάρχει εδώ και αιώνες και έχει καλύψει τον τρόπο που ζουν οι άνθρωποι εκεί. Πιστεύεται από πολλούς ότι αυτό το Ikigai χρονολογείται από την περίοδο Heian (794–1185). Οι άνθρωποι λοιπόν, πιστεύουν ότι αυτός είναι ο λόγος που απολαμβάνουν την ευτυχία και ζουν πολύ.

«Iki» στα Ιαπωνικά σημαίνει ζωή και «Gai» σημαίνει περιγραφή μιας αξίας. Επομένως, αυτό το Ikigai μπορεί να συνοψιστεί ως ένας λόγος για να ζεις όντας κάτι πολύτιμο. Είναι σαν μια κατάσταση ευημερίας που έχει ένα άτομο που προκύπτει από το να αφοσιωθεί στις αγαπημένες του δραστηριότητες και σε οτιδήποτε τον κάνει να νιώθει ικανοποιημένος. Το Ikigai μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε τον ιδανικό τρόπο ζωής, δημιουργώντας ισχυρές κοινωνικές σχέσεις, εξασφαλίζοντας μια ισορροπία υγιεινής ζωής μεταξύ εργασίας και καθημερινότητας και απολαμβάνοντάς την. Όταν το βρείτε και καταλάβετε τι σημαίνει, τότε θα είστε πάντα συντονισμένοι με τη δουλειά που κάνετε και θέλετε.

Σύμφωνα με την έννοια του Ikigai, υπάρχουν 4 αποδείξεις ότι το βρήκατε, η πρώτη:

  1. Ό,τι αγαπάς.

Το Ikigai σας πρέπει να μετατραπεί σε κάτι που σας αρέσει. Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε σας κάνει να νιώθετε πιο ευτυχισμένοι, κάτι που είστε διατεθειμένοι να κάνετε ανά πάσα στιγμή, κάτι που σας ενθουσιάζει όταν το συζητάτε. Έτσι, αν σας αρέσει να βγάζετε φωτογραφίες, να γράφετε, να κάνετε βίντεο ή να ψήνετε κέικ, τότε αυτό είναι το Ikigai σας.

2. Σε τι είσαι καλός.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς είναι ποιος είσαι ή σε τι θέλεις να είσαι καλός. Αυτό περιλαμβάνει οτιδήποτε μας έρχεται φυσικά, ίσως υπάρχει κάτι που είστε έτοιμοι και θέλετε να μάθετε αμέσως ή υπάρχει κάτι που πραγματικά εργάζεστε σκληρά για να πετύχετε. Αυτό είναι ένα παράδειγμα μιας δεξιότητας που μπορούμε να αποκτήσουμε με την πάροδο του χρόνου και να τη μετατρέψουμε σε κάτι κερδοφόρο.

3. Τι μπορεί να σε πληρώσει ή να σε ανταμείψει.

Χρειαζόμαστε σίγουρα χρήματα για να επιβιώσουμε. Για να υποστηρίξουμε τις καθημερινές μας ανάγκες και να καλύψουμε τα μελλοντικά μας έξοδα. Επομένως, το Ikigai σας πρέπει να είναι κάτι που άλλοι άνθρωποι μπορούν να πληρώσουν ή να ανταμείψουν. Το να αγαπάς αυτό που κάνεις ή να είσαι ειδικός σε αυτό μερικές φορές δεν είναι αρκετό αν δεν σου εξασφαλίζει έσοδα.

4. Τι χρειάζεται ο κόσμος.

Αυτή η 4η απόδειξη της έννοιας είναι κάτι που χρειάζεται μια κοινότητα ή ο κόσμος συνολικά. Μπορούμε να είμαστε πολύ χαρούμενοι όταν γνωρίζουμε ότι αυτό που κάνουμε μπορεί να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους εκεί έξω αλλά και να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Εδώ, θα νιώσουμε ότι θα παίξουμε μεγάλο ρόλο σε αυτό. Αυτή η μέθοδος θα σας βοηθήσει να έρθετε πιο κοντά στο Ikigai σας επειδή γνωρίζετε ήδη ότι η δουλειά που γίνεται αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων και του κόσμου.

Στο παραπάνω διάγραμμα Ikigai, δείχνει ότι υπάρχει μια άλλη διασταύρωση σε καθένα από τα 4 σημεία. Λοιπόν, εκεί μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα τα πάντα για το πάθος, την αποστολή, το όραμα, το επάγγελμα και το κάλεσμά σας. Το πρώτο είναι:

1. Πάθος.

Εάν έχετε ήδη κάτι που σας αρέσει και το κατακτάτε πραγματικά, σημαίνει ότι έχετε βρει το πάθος σας. Αλλά για να βρείτε τον σκοπό σας, πρέπει να τον μετατρέψετε σε κάτι που θα σας προσφέρει εισόδημα και μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για άλλους.

2. Αποστολή.

Εάν έχετε ήδη κάτι που αρέσει και χρειάζεται στον κόσμο, τότε έχετε αυτή την αποστολή. Αυτοί οι άνθρωποι υπερασπίζονται αυτό στο οποίο πιστεύουν. Από εκεί, μπορείτε να αισθανθείτε μια αίσθηση ικανοποίησης, έχοντας τη δυνατότητα να ξέρετε ότι έχετε κάνει τη διαφορά στη ζωή κάποιου.

3. Επάγγελμα.

Εάν έχετε ήδη αυτό το επάγγελμα, τότε είστε κάποιος που έχει ήδη εξειδίκευση στον τομέα και πληρώνεται για αυτό. Το να είσαι επαγγελματίας σημαίνει ότι μπορείς να κερδίσεις χρήματα κάνοντας κάτι στο οποίο είσαι καλός. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάνετε αυτό που αγαπάτε και ότι κάνετε κάτι χρήσιμο για τον κόσμο.

4. Το κάλεσμα.

Έχετε ήδη κάτι που χρειάζεται ο κόσμος και πληρώνεστε για αυτό. Ωστόσο, δεν αρέσει σε όλους αυτό που κάνουν. Για να αλλάξετε την κλίση σας σε Ikigai, μπορείτε να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας και να αποκτήσετε μεγάλη εμπειρία για να γίνετε ειδικός σε αυτόν τον τομέα. Μόλις μπορέσετε να μετατρέψετε την κλίση σας σε κάτι στο οποίο είστε πραγματικά καλοί και νιώθετε καλά κάθε φορά που το κάνετε, πιθανότατα έχετε βρει το Ikigai.

Tip of the Day: Μπορεί το Ikigai να είναι διαφορετικό για τον καθένα από μας όμως αυτό που μας ενώνει και έχουμε κοινό είναι ότι όλοι αναζητούμε το νόημα στη ζωή μας…