12)Say Yes …& Listen to Them

Σοφία Φώτου, Φιλόλογος – Ειδική Παιδαγωγός

Πράσινο Σχολείο
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου, το σημερινό άρθρο αναδεικνύει τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία σ’ ένα πλαίσιο αφύπνισης της οικολογικής συνείδησης των παιδιών.
Τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για πρωτοβουλίες και κοινές δράσεις που πρέπει να πάρει το σχολείο και η κοινωνία για την αντιμετώπισή τους. Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών προκύπτει μέσα από την ενεργό συμμετοχή τους σε δραστηριότητες και παιχνίδια που έχουν ως κεντρικό άξονα τον σεβασμό προς τη φύση και τα υπόλοιπα πλάσματά της.

i. Ανακύκλωση
Προκειμένου τα παιδιά να κατακτήσουν οικολογική συνείδηση, καθοριστικό ρόλο έχουν τα πρότυπα και οι συμπεριφορές των μεγαλύτερων που παρατηρούν και υιοθετούν, καθώς επίσης και τα ερεθίσματα που δέχονται στην
καθημερινότητά τους. Στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος, οι δάσκαλοι
θα πρέπει να προωθούν τη σημασία της ανακύκλωσης μέσα από εργασίες
που αναδεικνύουν τις αξίες της επαναχρησιμοποίησης αλλά και την
ενημέρωση των παιδιών αναφορικά με τις οδηγίες σωστής αξιοποίησης του μπλε κάδου.

ii. Οικοσύστημα
Η τόνωση της οικολογικής συνείδησης των παιδιών προϋποθέτει την
προσέγγιση της έννοιας του οικοσυστήματος μέσα από γλωσσικά παιχνίδια και κατασκευές που βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση της τροφικής αλυσίδας και των φυσικών πόρων. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να
διοργανώσουν μονοήμερες εκδρομές στο δάσος/άλσος της εκάστοτε περιοχής προκειμένου τα παιδιά να αναζητήσουν και να ανακαλύψουν τους φυσικούς πόρους (έδαφος, ήλιος, νερό, ζώα, φυτά) που υπάρχουν. Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντικό ερέθισμα θα μπορούσε να αποτελέσει μια επίσκεψη σε παραλία της περιοχής με σκοπό το συμβολικό μάζεμα των σκουπιδιών και την ευαισθητοποίηση των παιδιών για καθαρές θάλασσες και ακτές.

Συνοψίζοντας…
Η έννοια της περιβαλλοντικής συνείδησης και παιδείας δεν περιορίζεται μόνο στο σχολικό πλαίσιο αλλά επεκτείνεται σ’ ένα ευρύτερο κοινωνικό φάσμα που αφορά την ανθρωπότητα και καλεί όλους μας να συμβάλλουμε στην προστασία του πλανήτη. Η ατομική-προσωπική δράση του καθενός και η υιοθέτηση σωστών περιβαλλοντικών στάσεων αποτελεί το λιθαράκι για ένα καλύτερο αύριο που θα έχει αντίκτυπο στο σύνολο της κοινωνίας και συνεπώς της ανθρωπότητας.

Ο ΟΗΕ μας υπενθυμίζει ότι:

  • Κάθε τρία δευτερόλεπτα, ο πλανήτης χάνει δασική έκταση που
    αντιστοιχεί σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.
  • Πάνω από 47 εκατομμύρια στρέμματα δάσους – περιοχή μεγαλύτερη
    από τη Δανία – χάνονται κάθε χρόνο.
  • Σχεδόν το 80% των παγκόσμιων λυμάτων απορρίπτεται στους
    ωκεανούς και τα ποτάμια χωρίς επεξεργασία.