Γιατί οι νύχτες μας γίνονται όλο και πιο ζεστές;

Με την κλιματική αλλαγή να κάνει τους καύσωνες όλο και πιο συχνούς και έντονους, όχι μόνο οι μέρες αλλά και οι νύχτες μας γίνονται ολοένα και θερμότερες.

Σύμφωνα με μελέτες οι θερμοκρασίες τα βράδια τείνουν τα τελευταία χρόνια να αυξάνονται πιο γρήγορα από ό,τι τις ημέρες. Υπολογίζεται ότι εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη η νυχτερινή θερμοκρασία στο μεγαλύτερο μέρος της γης έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 0,25 βαθμούς Κελσίου περισσότερο συγκριτικά με τα αντίστοιχα δεδομένα για την διάρκεια του υπόλοιπου 24ωρου, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι ο υδράργυρος χτυπά «κόκκινο» συνήθως τα μεσημέρια.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι θερμοκρασίες τη νύχτα επηρεάζονταν πιο εύκολα από την αύξηση των επιπέδων των αερίων του θερμοκηπίου. Ακόμη και ένας σύντομος καύσωνας μπορεί να συνοδευτεί με ζεστές νύχτες που επιμένουν σε διάρκεια, ίσως και περισσότερο από τις ημέρες, ανάλογα και με τα επίπεδα υγρασίας.

Στις μεγάλες πόλεις η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη. Αυτό συμβαίνει επειδή το σκυρόδεμα και η άσφαλτος απορροφούν τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας και απελευθερώνουν τη θερμότητα πιο αργά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πρόκειται για το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, που γίνεται ακόμη πιο έντονο σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν πολλοί «πνεύμονες» πρασίνου, όπως πάρκα και πλατείες. Το φαινόμενο επιτείνεται όταν τα κτίρια είναι το ένα δίπλα στο άλλο, γιατί δεν υπάρχει καλή κυκλοφορία του αέρα.