Τι σχέση έχει το μπότοξ με την κατάθλιψη;

Το μπότοξ χαλαρώνει τους μυς του προσώπου εξομαλύνοντας τις ρυτίδες. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η επίδραση ωφελεί την ψυχική υγεία!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η αποτροπή του συνοφρυώματος εμποδίζει τους λήπτες να βιώνουν πολύ έντονα αρνητικά συναισθήματα! Οι ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Ανόβερου αναφέρουν ότι το μπότοξ θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη θεραπεία ψυχικών παθήσεων.

Ο Δρ. Axel Wollmer, ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο Semmelweis επισημαίνει: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη είναι περίπου 280 εκατομμύρια. Οι καθιερωμένες θεραπείες όπως η ψυχοθεραπεία ή τα αντικαταθλιπτικά δεν λειτουργούν επαρκώς για το ένα τρίτο των ασθενών, επομένως υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης νέων θεραπευτικών επιλογών, και σε αυτό το σημείο οι ενέσεις [Botox] θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο».

Αποκαλυπτικά τα ευρήματα

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 45 γυναίκες στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής. Όλες είχαν οριακή διαταραχή προσωπικότητας. Περίπου οι μισές έλαβαν μία μόνο ένεση Botox στο μεσόφρυδο. Στην ομάδα ελέγχου έγιναν συνεδρίες βελονισμού διάρκειας 20 λεπτών, μία στην αρχή της μελέτης και μία δύο εβδομάδες αργότερα. Οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία και άλλες εξετάσεις που αξιολογούσαν τα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας πριν και μετά τη θεραπεία τους.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports, έδειξαν ότι μετά από τέσσερις εβδομάδες, οι συμμετέχουσες και στις δύο ομάδες ανέφεραν ότι τα συμπτώματα της διαταραχής υποχώρησαν. Ωστόσο, μόνο όσες έκαναν μπότοξ ανέφεραν πως είχαν λιγότερο παρορμητικές συμπεριφορές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό το εύρημα συμβαδίζει με τα δεδομένα της μαγνητικής τομογραφίας, που έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα στον κινητικό φλοιό τους, μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στον έλεγχο και τον προγραμματισμό.

Ακόμα, τα αποτελέσματα της μαγνητικής έδειξαν πως όσες γυναίκες έκαναν μπότοξ είχαν πιο ήρεμη δραστηριότητα στην περιοχή της αμυγδαλής του εγκεφάλου, η οποία επεξεργάζεται τον φόβο. Η αρνητική διάθεση προκαλεί συστολή των μυών μεταξύ των φρυδιών και γραμμές συνοφρυώματος. Το μπότοξ όμως παραλύει αυτούς τους μυς.

Η θεωρία ανατροφοδότησης του προσώπου

Η σχέση της διάθεσης και των εκφράσεων του προσώπου, γνωστή ως θεωρία της ανατροφοδότησης του προσώπου, σημαίνει ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να συνοφρυωθούν, βιώνουν λιγότερο έντονα τα αρνητικά συναισθήματά τους.