Όταν η μπύρα ήταν πιο «υγιενή» από το νερό
Μέχρι τα τέλη του 16ου αιώνα, υπολογίζεται ότι σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία υπήρχαν περίπου 20.000 παμπ. Με βάση τον τότε πληθυσμό, το νούμερο αυτό αντιστοιχούσε σε μία παμπ ανά 200 κατοίκους. Και η πελατεία όλων ήταν ακμάζουσα. Οι παμπ έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της βρετανικής κουλτούρας. Άλλωστε, η μπύρα, το βασικό προϊόν των παμπ, αποτελούσε το αγαπημένο ποτό των Άγγλων.
Όπως λένε χαρακτηριστικά οι ιστορικοί, η ζυθοποίηση καθιστούσε την κατανάλωσή της πιο ασφαλή από την κατανάλωση νερού, το οποίο πολύ συχνά ήταν μολυσμένο. Από την άλλη, ο καφές και το τσάι που ήρθαν στο προσκήνιο την ίδια περίπου περίοδο, είχαν τιμή απαγορευτική για την πλειοψηφία του απλού κόσμου.
Έτσι, η μπύρα αναπόφευκτα καθιερώθηκε ως το αγαπημένο ποτό των Άγγλων και οι παμπ ως καθημερινό τόπο συνάντησης και χαλάρωσης. …