Πράσινο φανάρι και φύγαμε…

Καλημέρα και καλό μήνα αγαπημένοι μου SayYessers!!!

Όταν μιλάμε για σχέσεις, προσωπικές ή επαγγελματικές, σχεδόν πάντα εστιάζουμε στις κόκκινες σημαίες (red flags).

Προσέχουμε για τυχόν αρνητικά σημάδια ή κακές συμπεριφορές που μπορεί να υποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας μάλλον δεν μας τα λέει και πολύ καλά.

Τι θα έλεγες να ξεχάσουμε για λίγο τις κόκκινες σημαίες και να αφοσιωθούμε στα «πράσινα φώτα» (green lights); Εάν ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου συγκεντρώνει κάποια για να μη σου πω όλα τα παρακάτω τότε συγχαρητήρια, είσαι τυχερός!

1. Συνέπεια. Πίστεψέ με, η συνέπεια είναι ένα εξαιρετικό και πολλά υποσχόμενο green light. Όταν είμαστε συνεπείς, σημαίνει ότι έχουμε μια σωστή και προβλεπόμενη συμπεριφορά και ακριβώς αυτό είναι που λείπει από όλες τις σχέσεις μας.

2. Χρησιμοποιώντας το «εμείς». Ναι, αν κάποιος αναφέρεται ως «εμείς» όταν σου μιλάει, να ξέρεις ότι αυτό είναι ένα καλό σημάδι. Το να σκέφτεσαι το άλλο άτομο και να το εμπλέκεις σε μελλοντικά σχέδια σημαίνει συνεργασία, φιλία και γενικότερα ανώτερα συναισθήματα.

3. Η σιωπή. Όταν είμαστε σε μια νέα σχέση, τείνουμε να βρίσκουμε τρόπους ώστε να απαλλαγούμε από την αμήχανη σιωπή. Σε μία υγιή σχέση δεν χρειάζεται να μιλάμε συνεχώς για να καλύψουμε τη σιωπή αφού το να μην λες τίποτα είναι τόσο ασφαλές όσο και το να μιλάς.

4. Καταβολή προσπάθειας. Οι σχέσεις μας είναι τόσο ισχυρές όσο και η προσπάθεια που καταβάλλουμε για αυτές. Όταν δεν καταθέτουμε αρκετή ενέργεια, αποδυναμώνουμε τη σχέση, καθιστώντας την πιο ευάλωτη. Σιγουρέψου πως αυτός που έχεις δίπλα σου καταβάλλει την ίδια προσπάθεια με σένα.

5. Σεβασμός των ορίων.  Όταν δεν υπάρχει επιμονή ή εξαναγκασμός, αυτό από μόνο του είναι θετικό σημάδι. Κάποιος που σέβεται τα όριά σου είναι κάποιος με τον οποίο μπορείς να αισθάνεσαι άνετα και ασφαλής.

6. Η ικανότητα να λες «συγγνώμη». Η ικανότητα να ζητάς συγγνώμη απαιτεί γενναιότητα. Το σημαντικότερο green light είναι εδώ! Υπάρχει δύναμη στην ανάληψη ευθύνης για τα λάθη μας καθώς αποκαθιστά τα συναισθήματα ασφάλειας και εμπιστοσύνης και βοηθά τις σχέσεις να αναπτυχθούν.

7. Κριτική. Υπάρχουν δύο είδη κριτικής: η υγιής και η τοξική. Ο υγιής τύπος κριτικής μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι ενώ ο τοξικός προάγει την ασέβεια. Εάν αυτός που έχουμε απέναντί μας, μας επικρίνει συνεχώς για τον τρόπο που μιλάμε, σκεφτόμαστε ή συμπεριφερόμαστε τότε αυτό είναι μια κατακόκκινη σημαία. Το green light έρχεται όταν η κριτική -που φυσικά είναι καλοδεχούμενη, γίνεται με ήπια, φιλικά σχόλια και όχι σκληρά και προσβλητικά.

8. Στόχοι. Άξιος άνθρωπος που κερδίζει για μένα όλα τα green lights του κόσμου είναι αυτός που μας υποστηρίζει, δεν υποτιμά τα ενδιαφέροντα ή τα όνειρά μας. Αυτός που δεν στέκεται εμπόδιο στους στόχους μας αλλά αντιθέτως μας ενθαρρύνει και μας βοηθά ώστε να τους πετύχουμε.

Tip of the Day: Δώσε μία ευκαιρία στον εαυτό σου και στους γύρω σου και αντί να επικεντρώνεσαι στα κόκκινα σημαιάκια και να ψάχνεις την αδυναμία και την ατέλεια, προσπάθησε να συγκεντρωθείς στο καλό που μπορεί να σου “βγάλει” ένας άνθρωπος και πού ξέρεις, μπορεί να εκπλαγείς!