Οι λιγότερο υπάκουες ράτσες σκύλων

Το βελγικό μαλινουά ανακηρύχθηκε ως η πιο έξυπνη ράτσα στον κόσμο σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Tι γίνεται όμως με τις ράτσες που δείχνουν να μην μας καταλαβαίνουν ή να μην θέλουν να μας υπακούσουν;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Στάνλεϊ Κόρεν, ειδικό σε θέματα σκύλων στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, το αφγανικό κυνηγόσκυλο είναι η λιγότερο… χαρισματική ράτσα αναφορικά με την κατανόηση και την υπακοή σε εντολές. Ο Κόρεν είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η νοημοσύνη των σκύλων», όπου έχει κατατάξει 130 ράτσες από την πιο έξυπνη έως τη λιγότερο έξυπνη, κατατάσσοντάς τις σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες.

Οι λιγότερο υπάκουες ράτσες

Αφγανικός Ιχνηλάτης
Ο αφγανικός ιχνηλάτης έχει ιδιαίτερα χαμηλή «νοημοσύνη υπακοής», ένας όρος που αναφέρεται στην ικανότητα να μαθαίνει από τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κόρεν, τα σκυλιά της ράτσας αυτής χρειάζονται περισσότερες από 80 επαναλήψεις από έναν εκπαιδευτή για να κατανοήσουν μια νέα εντολή.

Μπασέντζι
Η ράτσα Μπασέντζι (κυνηγετική) κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, καθώς δεν φημίζεται για την υπακοή. Το Μπασέντζι, που μοιάζει με γάτα, έχει υψηλά επίπεδα ενέργειας και δεν του αρέσει να μένει μόνο του. Σύμφωνα με το AKC, είναι απαιτητικό και περιποιείται τον εαυτό του, όπως κάνει και μια γάτα.

 

Μπουλντόγκ
Ο καθηγητής Κόρεν κατέταξε τη συγκεκριμένη ράτσα πολύ χαμηλά ως προς την  ικανότητά της να υπακούει στην πρώτη εντολή ή να κατανοεί νέες εντολές.

Chow chow
Τα chow chow προέρχονται από την Κίνα, όπου εκτρέφονταν για το κρέας και τη γούνα τους, σύμφωνα με τον καθηγητή Κόρεν. Ο Κόρεν αναφέρει χαρακτηριστικά: «υπάρχουν πιθανώς έπιπλα που είναι πιο εκπαιδεύσιμα από τα chow».

Μπορζόι
Τα μπορζόι είναι πάρα πολύ ανεξάρτητα και πεισματάρικα. Είναι “ευγενικά” αλλά δεν είναι υπάκουα.

Μπλαντχάουντ
Τα μπλαντχάουντ είναι πολύ πεισματάρικα και επιρρεπή σε διάφορα ερεθίσματα. Η προσοχή τους αποσπάται πολύ εύκολα και δεν χαρακτηρίζονται για την υπακοή τους.