Κεφτεδάκι από μαμούθ! Θα το δοκιμάζατε;

Κεφτεδάκι από μαμούθ δημιούργησε μια εταιρία καλλιέργειας κρέατος! Στόχος της είναι να καταδείξει τις δυνατότητες του κρέατος που καλλιεργείται από κύτταρα στο εργαστήριο, χωρίς τη σφαγή ζώων.

Ο κεφτές από μαμούθ παράχθηκε από την αυστραλιανή εταιρία Vow. Ο Tim Noakesmith, ο οποίος ίδρυσε τη Vow μαζί με την Peppou δήλωσε: “Επιλέξαμε το μαλλιαρό μαμούθ επειδή είναι σύμβολο της απώλειας της ποικιλομορφίας και σύμβολο της κλιματικής αλλαγής”. “Έχουμε πρόβλημα αλλαγής συμπεριφοράς όσον αφορά την κατανάλωση κρέατος” τόνισε ο George Peppou, διευθύνων σύμβουλος της Vow. Ο κεφτές μαμούθ θα αποκαλυφθεί το βράδυ της Τρίτης στο Nemo, που είναι μουσείο επιστημών στην Ολλανδία. Ωστόσο, το πρώτο καλλιεργούμενο κρέας που θα πωλείται κανονικά σε πελάτες δεν θα είναι το κεφτεδάκια από μαμούθ αλλά το ιαπωνικό ορτύκι. Μέσα στη χρονιά μάλιστα θα βρίσκεται σε εστιατόρια της Σιγκαπούρης.

Είναι όντως από μαμούθ;

Τα κεφτεδάκι από μαμούθ παρασκευάστηκε σε εργαστήριο και περιέχει ποσότητα από γενετικό υλικό μαμούθ. Οι επιστήμονες δεν είχαν πρόσβαση σε κατεψυγμένο απόθεμα ιστού μαμούθ και επικεντρώθηκαν στην πρωτεΐνη μυοσφαιρίνη που υπάρχει στα θηλαστικά και προσδίδει στο κρέας την υφή, το χρώμα και τη γεύση του, εντοπίζοντας την αλληλουχία DNA για την έκδοση του μαμούθ σε μια δημόσια διαθέσιμη βάση δεδομένων γονιδιώματος.

“Από γονιδιωματική άποψη, είναι μόνο ένα γονίδιο ανάμεσα σε όλα τα άλλα γονίδια των προβάτων που είναι μαμούθ” δήλωσε ο Ernst Wolvetang, καθηγητής και επικεφαλής της ομάδας στο Αυστραλιανό Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Νανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, ο οποίος συμμετείχε στο πρόγραμμα.