Πώς η μέθοδος Pikler συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών

Γράφει η Γεωργία Δονούκη, εκπαιδευτικός

Η μέθοδος Pikler οφείλει την ύπαρξή της στις ιδέες του Φρόιντ, τη θεωρία της προσκόλλησης, τον κονστρουκτιβισμό και τη μέθοδο Montessori.

Δημιουργός της είναι η παιδίατρος Emmi Pikler.  Η μέθοδος Pikler επικεντρώνεται σε δύο βασικές ανάγκες των παιδιών: Την ανάγκη για προσκόλληση και την ανάγκη για αυτονομία.

Στη μέθοδο Pikler δίνεται βαρύτητα στον τρόπο με τον οποίο οι γονείς και οι φροντιστές προσεγγίζουν τις καθημερινές στιγμές της ζωής του παιδιού. Στόχος είναι να συμμετέχει σταδιακά όλο και περισσότερο σε καθημερινές διαδικασίες, όπως το ντύσιμο, το μπάνιο κ.α.

Οι γονείς οφείλουν να είναι παρατηρητικοί: Να εντοπίζουν τις ικανότητες του παιδιού και να εξασφαλίζουν ένα ασφαλές περιβάλλον ώστε να νιώθει ελεύθερο και ανεξάρτητο.

Η συναισθηματική ασφάλεια είναι προαπαιτούμενο. Δείχνοντας σεβασμό στους αναπτυξιακούς του ρυθμούς χτίζουμε σταδιακά μια υγιή και δυνατή συναισθηματική σχέση με το παιδί. Επίσης, παρέχουμε τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσει σιγά σιγά να εξερευνήσει τον εαυτό του και το περιβάλλον.

Τι είναι το τρίγωνο Pikler

Το τρίγωνο Pikler εντάσσεται στην κατηγορία παιχνιδιών Μοντεσσόρι, καθώς δημιουργήθηκε με βάση τις αρχές και τη φιλοσοφία της Μαρίας Μοντεσσόρι.

Πρόκειται για ένα πλαίσιο αναρρίχησης που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων βρεφών και νηπίων. Ενθαρρύνει την ελεύθερη κίνηση και επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύσσουν την ευλυγισία και τη δύναμή τους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από παιδιά 6 μηνών έως 7 ετών. Είναι σημαντικό ότι προωθεί το ανοιχτό και ελεύθερο παιχνίδι με ασφάλεια. Επιπλέον, συμβάλλει στη βελτίωση της ισορροπίας και προοδευτικά τα παιδιά αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

info

Η Emmi Pikler ήταν παιδίατρος με εξειδίκευση στην εκπαίδευση νηπίων. Υποστηρίκτρια της μεθόδου Μοντεσσόρι, έθεσε τις θεωρίες της στην πράξη στο ορφανοτροφείο όπου ήταν επικεφαλής. Το τρίγωνο έγινε ευρέως γνωστό από μια μαθήτριά της, την Magda Gerber, η οποία το πρωτοπήγε στις ΗΠΑ.