Ποια είναι τα καλύτερα μέρη για ζωή…. εκτός από τη Γη;

Γανυμήδης, Καλλιστώ και Ευρώπη… Σας λένε κάτι αυτά τα ονόματα;

Πρόκειται για τα τρία κύρια φεγγάρια του Δία: είναι παγωμένοι κόσμοι που ενδέχεται να καλύπτουν τεράστιους ωκεανούς νερού! Πολύ σύντομα το Jupiter Icy Moons Explorer θα εκτοξευθεί στο διάστημα για μια οκταετή αποστολή με στόχο την αναζήτηση εξωγήινης ζωής στο ηλιακό μας σύστημα. Και πού είναι πιο πιθανό να εντοπιστεί εξωγήινη ζωή; Στα παγωμένα φεγγάρια με τα πρωτότυπα ονόματα -Γανυμήδης, Καλλιστώ και Ευρώπη. Ακόμη, ανακαλύφθηκε πως ο Εγκέλαδος, το μικρό φεγγάρι του Κρόνου, εκτοξεύει νερό και οργανική ύλη στο διάστημα από έναν υπόγειο ωκεανό!

Το Juice θα χρειαστεί περίπου οκτώ χρόνια για να φτάσει στον Δία! Ειδικότερα, το σκάφος αξίας 1.6 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να μπει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη τον Ιούλιο του 2031. Το 2030 αναμένεται να έχει φτάσει στον πλανήτη το ανιχνευτικό σκάφος, Europa Clipper της NASA. Η αποστολή που θα επικεντρωθεί στην «Ευρώπη», θα “σαρώσει” την επιφάνεια του παγωμένου φεγγαριού του Δία, αναζητώντας περιοχές οι οποίες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή. Η Ευρώπη πιστεύεται ότι είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να υπάρξει εξωγήινη ζωή!

Ο Γανυμήδης είναι το μοναδικό φεγγάρι στο ηλιακό σύστημα που φαίνεται να έχει ένα δικό του μαγνητικό πεδίο. Το σκάφος της αποστολής Juice θα μπει σε μόνιμη τροχιά γύρω από τον Γανυμήδη το 2034. Προηγουμένως όμως θα έχει επισκεφτεί την Καλλιστώ και την Ευρώπη, προκειμένου να συλλέξει πολύτιμα δεδομένα.