Είσαι απόλυτα αναλώσιμος στη δουλειά αλλά όχι στο σπίτι σου

Καλημέρα SayYesser!!!

Θέλω να σου πω το εξής και να το βάλεις πολύ καλά στο κεφάλι σου: ναι είσαι απόλυτα αναλώσιμος στη δουλειά αλλά όχι στο σπίτι σου και στην οικογένειά σου.

Αν είσαι εργαζόμενος και για κάποιο λόγο θελήσεις να φύγεις ή θελήσουν να… σε φύγουν, όλα μετά από ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα συνεχίσουν να κυλάνε ρολόι καθώς και εσύ θα έχεις αντικατασταθεί αλλά και εσύ θα τους έχεις αντικαταστήσει βρίσκοντας μία νέα εργασία.

Αν είσαι ιδιοκτήτης και αποφασίσεις να πουλήσεις την εταιρεία σου, απλά κάποιος άλλος εργοδότης θα σε αντικαταστήσει στους συνεργάτες σου ή ακόμα και αν αποφασίσεις να βάλεις λουκέτο, πολύ απλά οι ίδιοι άνθρωποι θα σε αντικαταστήσουν αναζητώντας την επόμενη θέση εργασίας και άρα τον επόμενο “εσένα”.

Με λίγα λόγια, όσο και να μην το πιστεύεις, όσο και θετικό αποτύπωμα να θεωρείς ότι έχεις στην αγορά εργασίας που ανήκεις, λυπάμαι που σου το λέω αλλά ναι είσαι αναλώσιμος. Δεν έχει να κάνει με την εκτίμηση που σου έχουν ή με το πόσο καλός είσαι σε αυτό που κάνεις, δυστυχώς όταν έρθει η ώρα 3 λέξεις επικρατούν: business is business!

Από την άλλη όμως αν είσαι γονέας, σύντροφος, γιος, κόρη ή αδελφός κάποιου, εκεί αγαπητέ μου τα πράγματα αλλάζουν και θα τολμήσω να σου πω με βεβαιότητα πως ναι εκεί είσαι αναντικατάστατος.

Φυσικά δεν σου λέω να τα παρατήσεις όλα και να αρχίσεις να τρέχεις στα λιβάδια, αυτό που θέλω όμως είναι να σκεφτείς όλα αυτά τα σημαντικά που χάνεις και να βάλεις στη ζωή σου την ισορροπία. Ναι θα υπάρχουν περίοδοι που θα δουλεύεις περισσότερο όμως φρόντισε να βάζεις φρένο στον εαυτό σου και να επιβάλλεις τα δικά σου deadlines. Δεν γίνεται να δουλεύεις συνεχώς σε φρενήρεις ρυθμούς, έχει έρθει η ώρα να μπεις και λίγο στο ρελαντί και να αρχίσεις να απολαμβάνεις. Ό,τι έχει και μπορεί ο καθένας, τα λίγα; Τα λίγα. Τα πολλά; Τα πολλά. Ό,τι μπορείς και όσο μπορείς χωρίς να κανιβαλίζεις εσένα και τον ελεύθερο χρόνο σου.

Tip of the Day: Ζύγισε το χρόνο που ξοδεύεις, τα άγχη και τα προβλήματα που έχεις για την επαγγελματική σου ζωή σε σχέση με το πόσο παραμελημένους έχεις εσένα αλλά και τους υπόλοιπους ανθρώπους στην προσωπική σου ζωή, που πραγματικά αν σε έχαναν δεν θα μπορούσαν και δεν θα ήθελαν να σε αντικαταστήσουν και πράξε τα δέοντα. (Προφανώς και σου τα λέω για να τα ακούσω!).