Smonday…

Καλημέρα SayYesser και καλή εβδομάδα!!!

Σαββατοκύριακο. Μία λέξη χιλιάδες συναισθήματα. Μόλις απόλαυσες μία υπέροχη Παρασκευή και ένα ακόμα καλύτερο Σάββατο και ξαφνικά τσουπ ξημέρωσε Κυριακή. Και ξαφνικά η καλή σου διάθεση σε χαιρετάει και ένας κόμπος στο στομάχι εμφανίζεται. Σου ακούγεται οικείο; Ανήκεις και εσύ στο γκρουπ όπως εγώ με το σύνδρομο Smondays.

Smondays: Η στιγμή που την Κυριακή σταματάς να την αισθάνεσαι ως Κυριακή και το άγχος της Δευτέρας σου χτυπάει την πόρτα…

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σχεδόν το 70% των ανθρώπων αναφέρει ότι έχει πολύ  άγχος το βράδυ της Κυριακής.

Το άγχος της Κυριακής είναι ένα είδους στρες προσμονής – δεν αφορά το Σαββατοκύριακο, αλλά το άγχος της επόμενης εβδομάδας και την ενασχόληση με το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Αυτό το άγχος είναι τόσο πραγματικό που προκαλεί πόνους στο στομάχι, δυσκολεύει τον ύπνο ή μας κάνει να ψάχνουμε δικαιολογίες ώστε να προσποιηθούμε τους άρρωστους και να μείνουμε σπίτι την άλλη μέρα.

Όλα όμως έχουν τον τρόπο τους και αν και εσύ είσαι σαν εμένα που τα Κυριακάτικα βράδια τα έχω συνδέσει με πρόχειρο φαγητό και άπειρο Netflix, χωρίς να βλέπω προφανώς καμία βελτίωση στα συμπτώματα Smondays που με κυριεύουν, διάβασε παρακάτω τι προτείνουν οι ειδικοί για να αντιμετωπίσουμε και αυτό το αγκαθάκι στη ζωή μας.

Τακτικό πρόγραμμα – ξυπνώντας περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα (ακόμα και τα Σαββατοκύριακα), το σώμα μας μπορεί να συνηθίσει σε ένα μοτίβο ύπνου. Με αυτόν τον τρόπο, όταν έρθει το βράδυ της Κυριακής, δεν θα είναι δύσκολο να κοιμηθούμε και κατά συνέπεια και να σηκωθούμε το επόμενο πρωί.

Αν κάτι δεν μας αρέσει προσπαθούμε να το αλλάξουμε – είναι αφόρητος ο φόρτος εργασίας; Είναι τόσες πολλές οι  εργασιακές σου ευθύνες με αποτέλεσμα να αγχώνεσαι; Το να ανησυχείς για τη δουλειά σου είναι φυσιολογικό, αλλά συχνά οφείλεται στην ανάληψη ευθυνών που δεν σου αναλογούν. Στη δουλειά περνάμε πολλές ώρες την ημέρα για να κάνουμε κάτι που δεν μας αρέσει ή μας προκαλεί τρομερό άγχος.

Ημερολόγιο – να έχεις ένα ημερολόγιο δίπλα στο κρεβάτι σου για να σε βοηθάει να γράφεις τις σκέψεις σου σε χαρτί. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα μένουν στο κεφάλι σου. Το να γράφεις πράγματα μπορεί να είναι θεραπευτικό -ισχύει, στο λέω εκ πείρας. Η τοποθέτηση του στυλό σε χαρτί και η απελευθέρωση των λέξεων από το κεφάλι σου μπορεί επίσης να προσομοιώσει μια πνευματική απελευθέρωση.

Η «ανασκόπηση της Παρασκευής» – Αν δημιουργήσεις μια λίστα με πράγματα που πρέπει να κάνεις όταν επιστρέψεις στο γραφείο τη Δευτέρα, αρχικά θα σε ξεαγχώσει και επίσης η δημιουργία ενός καθορισμένου σχεδίου δράσης θα σου επιτρέψει να απολαύσεις ακόμα περισσότερο τον χρόνο σου το Σαββατοκύριακο.

Πρόσθεσε λίγη διασκέδαση στην καθημερινότητά σου– το να περιμένεις κάτι διασκεδαστικό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα την κάνει να φαίνεται λιγότερο θλιβερή. Είτε πρόκειται για μια βόλτα με φίλους, ένα μασάζ ή κάτι τόσο απλό όσο το αγαπημένο σου φαγητό, το να γνωρίζεις ότι υπάρχει κάτι απολαυστικό μέσα στην εβδομάδα που έρχεται ίσως σε κάνει να δεις τις Δευτέρες με άλλο μάτι.

Tip of the Day: Ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσουμε το προσδοκώμενο άγχος είναι να εστιάσουμε στην παρούσα στιγμή. Η λύση για την αντιμετώπιση του άγχους είναι να επικεντρωνόμαστε στον εαυτό μας και να εστιάζουμε στο εδώ και τώρα. Αν είσαι παρών στη στιγμή, είναι δύσκολο να ανησυχείς για το μέλλον…