Oι διακοπές κάνουν καλό στην υγεία μας!

Η ώρα των διακοπών για τους περισσότερους πλησιάζει! Μη νιώθετε τύψεις που θέλετε απλά να μην κάνετε τίποτα και να ζήσετε επιτέλους χαλαρά! Δεν είναι μόνο ότι σας αξίζουν στιγμές ανεμελιάς, είναι και κάτι ακόμα: οι διακοπές ωφελούν την υγεία μας.

Οι διακοπές μας ωφελούν γιατί ενεργοποιούν την απόκριση της χαλάρωσης! Συγκεκριμένα, η απόκριση χαλάρωσης ενεργοποιείται όταν αισθανόμαστε ασφαλείς και μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις του στρες.

Πρέπει λοιπόν να κάνουμε διακοπές γιατί…

…Αναπνέουμε καλύτερα!

Όπως θα έχετε παρατηρήσει, όταν αγχωνόμαστε ή πιεζόμαστε η αναπνοή επιταχύνεται. Αντίθετα, η χαλάρωση επιβραδύνει τον ρυθμό αναπνοής μας.

…Ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται και η αρτηριακή πίεση πέφτει

Καθώς χαλαρώνουμε, το παρασυμπαθητικό σύστημα απελευθερώνει την ορμόνη ακετυλοχολίνη, που συνδέεται με πολυάριθμες φυσιολογικές λειτουργίες, όπως η ρύθμιση των καρδιακών συσπάσεων και της αρτηριακής πίεσης αλλά και η επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού. Ακόμη, όταν χαλαρώνουμε και είμαστε σε ήρεμη κατάσταση συμβάλλουμε στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

…Το ανοσοποιητικό μας λειτουργεί καλύτερα και τα προβλήματα στην πέψη μειώνονται

Με τη χαλάρωση καταφέρνουμε να περιορίσουμε τη φλεγμονή που μπορεί να βλάψει το έντερο. Πολλοί έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και το διαρκές άγχος δεν βοηθάει στη βελτίωση της κατάστασης. Όμως, όταν το άγχος αντικατασταθεί από την ηρεμία, τότε τα προβλήματα που σχετίζονται με την πέψη βελτιώνονται.