AirBnb: Περιορισμοί και απαγορεύσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις

Το πρόβλημα είναι γνωστό… Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, που έχουν κατακλύσει τις πόλεις, έχουν οδηγήσει σε έλλειψη κατοικιών για μακροχρόνια ενοικίαση. Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις θα βάλουν “φρένο” στην πρακτική του AirBnb για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Στην Ευρώπη λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης για AirBnb, δεν μπορεί κανείς να βρει πια εύκολα ένα διαμέρισμα με προσιτό ενοίκιο σε μεγάλες πόλεις, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Οι μόνιμοι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι οι τιμές των ενοικίων αλλά και των προϊόντων έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι συνθήκες ζωής τους είναι μη ικανοποιητικές, με αποτέλεσμα να ασκούνται έντονες πιέσεις για λήψη μέτρων.

Η Βαρκελώνη έκανε την αρχή
Η Βαρκελώνη ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που απαγόρευσε τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Στην ισπανική πόλη δεν μπορείς να νοικιάσεις ένα διαμέρισμα για διάστημα μικρότερο του ενός μήνα και η βραχυχρόνια ενοικίαση επιτρέπεται αποκλειστικά με ειδική άδεια. Άλλη μια ισπανική πόλη, η Βαλένθια, σχεδιάζει να απαγορέψει το AirBnb στο ιστορικό κέντρο. Επίσης, η Πάλμα απαγόρευσε τις ενοικιάσεις διαμερισμάτων σε τουρίστες και μπορούν να νοικιάσουν μονοκατοικίες και βίλες.

Στον ίδιο δρόμο… Φλωρεντία και Παρίσι
Στη Φλωρεντία αποφασίστηκε να μην δίνονται άδειες για νέα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στο κέντρο της πόλης, ενώ δίνεται ένα σημαντικό κίνητρο στους ιδιοκτήτες: τριετείς φορολογικές ελαφρύνσεις των υφιστάμενων καταλυμάτων βραχυχρόνιων μισθώσεων, αν αποφασίσουν να στραφούν σε μακροχρόνιες μισθώσεις.
Στο Παρίσι όσοι σκοπεύουν να νοικιάζουν μέσω AirBnb θα οφείλουν πλέον να παίρνουν άδεια από τον Δήμο. Επιπλέον θα υπάρχουν περιορισμοί: Αναφορικά με την πρώτη τους κατοικία θα υπάρχει περιορισμός ενοικίασης 120 μέρες/ έτος. Αν διαθέτουν δεύτερη κατοικία ή και περισσότερες, για πάνω από 120 μέρες θα πρέπει το ακίνητο να παίρνει άδεια επιπλωμένου τουριστικού καταλύματος. Περιορισμούς επιβάλλουν και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Άμστερνταμ, το Λονδίνο και το Εδιμβούργο.