Tα 6 στάδια μιας σχέσης

Όλες οι μακροχρόνιες σχέσεις περνάνε από ορισμένα στάδια. Ξεκινούν από τον ενθουσιασμό και τον έρωτα και μπορεί να καταλήξουν στη βαθιά αγάπη…

1. “Είμαι στα πάνω μου, όλα είναι τέλεια!”
Είναι πολύ νωρίς… είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι, πετάμε στα σύννεφα και χαιρόμαστε όταν βλέπουμε τον σύντροφό μας να είναι χαρούμενος, ενώ σπεύδουμε να ικανοποιήσουμε κάθε του ανάγκη! Θέλουμε να είμαστε αχώριστοι, να μοιραζόμαστε τα πάντα και είμαστε έτοιμοι να δεσμευτούμε!

2. “Ένα με την πραγματικότητα”
Μόλις προσγειωθήκατε. Καλωσήρθατε στο δεύτερο στάδιο! Εδώ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα από πριν που όλα τα βλέπαμε ροζ… Κανείς δεν είναι τέλειος, ούτε εμείς ούτε ο σύντροφός μας. Και ναι, υπάρχουν πράγματα που μας ενοχλούν αλλά προχωράμε με αυτά που έχουμε… Το ότι δεν είναι όλα παραμυθένια δεν σημαίνει ότι πρέπει να τελειώσει η σχέση, σημαίνει όμως ότι οι προσδοκίες μας πρέπει να είναι πιο ρεαλιστικές. Εδώ απογοητευόμαστε, θυμώνουμε, διεκδικούμε σε μια προσπάθεια να συμβιβαστούμε με την πραγματικότητα.

3. “Είναι θέμα εξουσίας…”
Διαφωνίες πάντα υπάρχουν, αλλά ποιος… κερδίζει; Ποιος έχει τον έλεγχο; Ποιος έχει το πάνω χέρι; Ίσως έγιναν πράγματα που μας στενοχώρησαν πολύ, ίσως πληγωθήκαμε και θέλουμε να δείξουμε ποιοι είμαστε… Ένα πινγκ πονγκ που έχει πάθος και ένταση!

4. “Η ζωή μας δεν είναι μόνο η σχέση μας”
Να λοιπόν που φτάσαμε ως εδώ… να κάνουμε αυτή την παραδοχή! Εμείς που δεν μπορούσαμε να κάνουμε βήμα χωρίς τον σύντροφό μας, που μαλώναμε γιατί θέλαμε να έχουμε τον έλεγχο και την εξουσία, σιγά σιγά καταλάβαμε ότι κουραστήκαμε πια να τσακωνόμαστε! Και όχι μόνο αυτό… αλλά ότι υπάρχουν και άλλες πτυχές της ζωής μας όπου πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας. Τώρα θυμόμαστε ξεχασμένα χόμπι, εστιάζουμε στη δουλειά μας, στην προσωπική μας ανάπτυξη, βγαίνουμε περισσότερο με τους φίλους μας και άλλα τέτοια ωραία!

5. “Δεν έχω σχέση με τον superman/superwoman”
Κάποιοι θα έλεγαν αργήσαμε αλλά το καταλάβαμε… Δεν γίνεται κάθε μας ανάγκη να την καλύπτει ο σύντροφός μας ούτε το αντίστροφο. Αυτό όμως δεν χρειάζεται να μας πτοεί γιατί είναι φυσιολογικό. Η ευτυχία μας δεν εξαρτάται από τους άλλους και δεν μπορούμε να βασίζουμε όλη μας τη ζωή σε μία σχέση. Αποδεχόμαστε λοιπόν και αυτό και προχωράμε δυναμικά και με αυτοπεποίθηση.

6. “Όλα οδηγούν στην αγάπη”
Αγάπη, η βασίλισσα των συναισθημάτων! Τώρα επικεντρωνόμαστε σε ό,τι βιώνουμε, στο παρόν! Ξέρουμε πια καλά ποιος είναι ο άνθρωπος με τον οποίο έχουμε σχέση και μέσα από τη μέχρι τώρα διαδρομή ανακαλύψαμε περισσότερα πράγματα για εμάς. Σεβόμαστε την προσωπικότητα του συντρόφου μας, εκτιμάμε τη σχέση που χτίσαμε μαζί του περνώντας από δυσκολίες, ξεπερνώντας εμπόδια… Και μαζί συνεχίζουμε να δημιουργούμε, να απολαμβάνουμε και να εξελισσόμαστε.