Μόδα από… βακτήρια!

Θα φορούσες όμορφα ρούχα φτιαγμένα από βακτήρια; Θέλει σκέψη, ε; Διαβάζοντας το παρακάτω κείμενο ίσως καταλήξεις…

Βλέπουμε ένα εντυπωσιακό και κομψό κίτρινο σακάκι. Μετά μαθαίνουμε ότι είναι κατασκευασμένο από βακτήρια και ενώ η πρώτη μας σκέψη ήταν… μου πηγαίνει, θα το πάρω η δεύτερη είναι άστο καλύτερα… θα το σκεφτώ! Η Ganni με την Polybion ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν νέα μόδα!

Το κίτρινο σακάκι, λοιπόν, αποτελεί ένα μοναδικό πρωτοποριακό μοντέλο που είναι κατασκευασμένο από βακτηριακή κυτταρίνη και δεν θέλει να αντιγράψει τα στοιχεία του δέρματος… Αντίθετα, έχει σχεδιαστεί για να μοιάζει με ένα νέο υλικό, αυτό που είναι στην πραγματικότητα, δηλαδή! Η Polybion είναι μία εταιρία από το Μεξικό που ασχολείται με την παραγωγή βιολογικών υλικών και με τη συνεργασία της με τη δανέζικη Ganni σχεδιάζουν μια… επανάσταση!

Ούτε δέρμα, ούτε πλαστικό!
«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι λάτρεψαν το σακάκι επειδή το υλικό δεν θύμιζε δέρμα» δήλωσε ο Alexis Gómez-Ortigoza, συνιδρυτής της Polybion και πρόσθεσε «Είναι πραγματικά εύκολο να αναγνωρίσει κάποιος ότι αυτό δεν είναι δέρμα – αλλά και ότι δεν πρόκειται για πλαστικό. Έχει ένα μοναδικό ύφος». Πρόκειται για το πρώτο σακάκι που κατασκευάστηκε ποτέ από μια παγκόσμιου βεληνεκούς μάρκα με βακτηριακή νανοκυτταρίνη γι’ αυτό και «αποτελεί ορόσημο για τη βιομηχανία βιοϋλικών». Και ενώ παράγεται με μεθόδους που συνδέονται με το παραδοσιακό δέρμα, είναι σημαντικό ότι έχει πολύ μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα, χωρίς ωστόσο να στερείται ανθεκτικότητας, σύμφωνα πάντα με τους δημιουργούς του.

Ας μιλήσουμε για τα βακτήρια της μόδας…
Ο Gómez-Ortigoza και ο αδερφός του Axel ίδρυσαν την Polybion το 2014. Μαζί με την Bárbara González Rolón, στην αρχή αποφάσισαν να επικεντρωθούν στο μυκήλιο. Στη συνέχεια εστίασαν στο kombucha, που είναι ένα ζυμωμένο ρόφημα τσαγιού. Πλέον η Polybion έχει στραφεί στη βακτηριακή ζύμωση, που θεωρεί πως είναι ιδανική για εναλλακτικό δέρμα υψηλής ποιότητας.

Tι είναι το Celium
«Πριν από περίπου πέντε χρόνια, ένας φίλος μου πέρασε από το γραφείο μου και μου έδειξε ένα βάζο με kombucha» λέει ο Gómez-Ortigoza. Στη συνέχεια κατάφεραν να απομονώσουν τα βακτήρια από το ρόφημα και η βακτηριακή βιομάζα που χρησιμοποιήθηκε ονομάζεται Celium.

Τι τρώνε τα βακτήρια
Η Polybion αξιοποιεί απορρίμματα από τοπικά εργοστάσια παραγωγής κονσερβοποιημένων φρούτων, κυρίως από μάνγκο ως τροφή για τα βακτήρια. «Ταΐζουμε τα βακτήρια με απόβλητα φρούτων, τα οποία είναι σε μεγάλη αφθονία εδώ στο κεντρικό Μεξικό» λέει χαρακτηριστικά ο Gómez-Ortigoza.

Μη σκέφτεσαι άλλο αν θα αγόραζες το κίτρινο σακάκι… «Το σακάκι είναι ένα μοναδικό κομμάτι και δεν είναι δυστυχώς προς πώληση» δήλωσε η Lauren Bartley, Διευθύντρια Βιωσιμότητας της Ganni.

info
Η Ganni έχει δεσμευτεί για μείωση του άνθρακα κατά 50% για τις δραστηριότητές της μέχρι το 2027. Θα ξεκινήσει να πουλάει ρούχα από Celium το 2024.