Mαθαίνουμε τις λέξεις της χρονιάς!

Το 2023 είναι η χρονιά που ασχοληθήκαμε εκτενώς με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Συνεχώς μαθαίνουμε καινούργια πράγματα και παρακολουθούμε τις εξελίξεις… οπότε στην κορυφή των λέξεων για τη χρονιά που διανύουμε δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται το ΑΙ.

Το αρτικόλεξο των λέξεων “Αrtificial Intelligence” είναι λοιπόν επίσημα η λέξη της χρονιάς σύμφωνα με το βρετανικό λεξικό Collins. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Θεωρείται ότι είναι η επόμενη μεγάλη τεχνολογική επανάσταση, η τεχνητή νοημοσύνη έχει γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη και έχει συζητηθεί πολύ για το 2023».

Η ΑΙ γοητεύει και αγχώνει

Μπορεί οι εντυπωσιακές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στη μίμηση της ανθρώπινης ομιλίας να μας γοήτευσαν, όμως αποτέλεσαν και πηγή κάποιου άγχους, σύμφωνα με το λεξικό Collins.

Πάμε να δούμε ποιες άλλες λέξεις βρίσκονται στις κορυφαίες για το 2023.

Απο-επιρροή (de-influencing): Ο όρος σημαίνει ότι ένας influencer επιδιώκει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προειδοποιήσει όσους τον ακολουθούν να αποφεύγουν ορισμένα εμπορικά προϊόντα, επιλογές τρόπου ζωής κτλ.
Νepo bay: Χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον που η καριέρα του προωθήθηκε επειδή έχει διάσημους γονείς.
Canon event: Χρησιμοποιείται για να δείξει ότι μία εμπειρία είναι πολύ ισχυρή και απαραίτητη για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα ή της ταυτότητας κάποιου.

info
Η λέξη του 2022 από το λεξικό Collins ήταν το “permacrisis” (η κατάσταση μόνιμων/αλλεπάλληλων κρίσεων), ενώ για το 2021 είχε επιλεχθεί το “NFT”.