Wrap dress: Μισός αιώνας ιστορίας

Wrap dress ή αλλιώς κρουαζέ! Ένα φόρεμα που κολακεύει κάθε γυναίκα και έχει αγαπηθεί πολύ εδώ και 50 χρόνια. Μιλάμε, λοιπόν, για μια διαχρονική αγάπη…

Το wrap dress το οφείλουμε στην Diane von Furstenberg η οποία το 1974 αποφάσισε να καινοτομήσει. Στόχος της κορυφαίας σχεδιάστριας ήταν να βρει ένα φόρεμα που να ταιριάζει σε κάθε σωματότυπο αλλά και σε κάθε μέγεθος. Και το πέτυχε! Η ίδια το είχε περιγράψει ως «το πιο πολυμορφικό κομμάτι, καθώς είναι σαν ρόμπα, σαν κιμονό και σαν toga».

Έμπνευσή της αποτέλεσαν τα αμερικάνικα αθλητικά ρούχα. Επιθυμία της ήταν όχι μόνο να δημιουργήσει ένα κομψό φόρεμα, αλλά να είναι παράλληλα λειτουργικό και δυναμικό. Έτσι δημιούργησε το φόρεμα με το χαρακτηριστικό «V» ντεκολτέ το 1974, το γνωστό μας «κρουαζέ». Η λέξη προέρχεται από το γαλλικό croisé που σημαίνει σταυρωτός, κάτι που υποδηλώνει τον τρόπο που «κλείνει».

Το κρουζέ φόρεμα βασίζεται σε ένα απλό πατρόν. Έχει ανοιχτό ντεκολτέ και τονίζει τη μέση δένοντας στο πλάι. Φτάνει μέχρι το γόνατο περίπου και αγκαλιάζει υπέροχα το σώμα, αναδεικνύοντάς το. Η σχεδιάστρια χρησιμοποίησε ελαστικό ζέρσεϊ, που κολακεύει το γυναικείο σώμα και αποτελεί ένα ύφασμα ιδανικό για να αποτυπωθούν τα μοτίβα της Diane von Furstenberg.

Το wrap dress έγινε ανάρπαστο και έφτασε να γίνει σύμβολο του κινήματος για τη χειραφέτηση των γυναικών, που κορυφωνόταν στα μέσα του 1970. Είναι αξιοσημείωτο ότι όταν το λάνσαρε η Diane von Furstenberg πουλούσε 25.000 φορέματα εβδομαδιαίως!