Tα νέα trends των διακοπών μας!

Οι τάσεις στις διακοπές αλλάζουν, αυτό όμως που παραμένει είναι η πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση στον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η AI θα διαμορφώνει τα ταξίδια μας

Συνεχώς θα βελτιώνονται τα εργαλεία σχεδιασμού ταξιδιού που αξιοποιούν την τεχνολογία κι έτσι όλο και περισσότεροι θα τα χρησιμοποιούν ευρύτατα. Για παράδειγμα η βιομετρική τεχνολογία εφαρμόζεται στα διεθνή αεροδρόμια για να γίνεται ταχύτερα το check-in ή η παράδοση των αποσκευών. Σύντομα μπορεί να είναι γεγονός τα ταξίδια χωρίς διαβατήριο. Η Romie είναι μια εφαρμογή βοηθού ταξιδιού τεχνητής νοημοσύνης την οποία ανέπτυξε η Expedia Group, χάρη στην οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν ξαφνικές αλλαγές στα ταξίδια, δημιουργώντας προσαρμοσμένα δρομολόγια.

Ταξίδια εύκολα για όλους!

Γίνονται προσπάθειες να βελτιωθεί σημαντικά η εμπειρία του ταξιδιού για άτομα με σωματικές αναπηρίες και άτομα με ειδικές ανάγκες. Η Google της Alphabet επεκτείνει τις δυνατότητες προσβασιμότητας στους Χάρτες Google, καταχωρώντας μέρη προσβάσιμα από αναπηρικά αμαξίδια. Επιπρόσθετα, έχουμε την προσθήκη της ανάγνωσης οθόνης και τη φωνητική καθοδήγηση για τυφλούς ή ταξιδιώτες με χαμηλή όραση. Έτσι, θα μπορούν να ενημερώνονται για το αν ακολουθούν τη σωστή διαδρομή ή όχι. Ακόμη, σε πολλές ξενοδοχειακές αλυσίδες το προσωπικό εκπαιδεύεται ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ειδικές απαιτήσεις των επισκεπτών. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Virgin Hotels αποκτά για περισσότερα από τα επτά ακίνητά της παγκοσμίως ανεξάρτητη πιστοποίηση “Autism Double Checked”, που διασφαλίζει ότι το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο για να βοηθάει τους επισκέπτες που βρίσκονται στο φάσμα αυτισμού.

Ευελιξία και ταξίδια χωρίς πρόγραμμα

Πολλοί ταξιδιώτες και ειδικότερα οι εκπρόσωποι της Gen Z έχουν την τάση να ταξιδεύουν χωρίς πρόγραμμα, να κάνουν ταξίδια της τελευταίας στιγμής. Πρόκειται για μία παγκόσμια τάση. Αρκεί να αναφέρουμε ότι περίπου το 78% των διεθνών ταξιδιωτών που ρωτήθηκαν από την American Express το 2024 είπαν ότι προτιμούν ταξίδια της τελευταίας στιγμής, αφήνοντας χώρο στα δρομολόγια των ταξιδιών για απρογραμμάτιστες εμπειρίες. Επομένως, η ευελιξία είναι πια αναγκαία!

Σε επαφή με τη φύση

Την τελευταία στιγμή πολλοί ταξιδιώτες θέλουν να φύγουν και να συνδεθούν με τη φύση. Να φύγουν για ένα Σαββατοκύριακο δίπλα σε μια λίμνη ή στο βουνό. Δεν είναι τυχαίο ότι το glamping πηγαίνει πολύ καλά και βλέπουμε βελτιώσεις στην υπαίθρια φιλοξενία. Πολυτελείς σκηνές ή ακόμα και δεντρόσπιτα είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους λάτρεις της φύσης και όσους θέλουν να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες.

Αll-inclusive και πολυτέλεια

Το all-inclusive ποντάρει στις πολλές ανέσεις και στις πολυτελείς διακοπές. Υπέροχη θέα, σπα, πολυτελής διαμονή, μενού φτιαγμένα ώστε να εντυπωσιάσουν και τους πιο απαιτητικούς. Το επίπεδο έχει ανέβει και για να κερδίσουν ταξιδιώτες επενδύουν ακόμα περισσότερο στην άνεση και την πολυτέλεια.

Πού ταξίδεψαν οι Έλληνες το 2023

Oι Έλληνες το 2023 πραγματοποίησαν πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, καταγράφοντας συνολικά 6,2 εκατομμύρια αναχωρήσεις, 34,9 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις και 2,4 δισ. ευρώ δαπάνες. Βλέπουμε ότι προτίμησαν «παραδοσιακούς» προορισμούς της Ευρώπης, όπως Ην. Βασίλειο, Γαλλία, Ολλανδία κ.α.

Παρατηρείται επίσης αύξηση των σύντομης διάρκειας ταξιδιών (city break) και μείωση των ταξιδιών με σκοπό την επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς που συνήθως διαρκούν περισσότερο. Ειδικότερα, οι Έλληνες κατέγραψαν κατά μέσο όρο 5,6 διανυκτερεύσεις στο εξωτερικό πέρυσι. Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρονται στην τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με τίτλο «Η εξερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση από Ελλάδα,2019-2023».