Τρώμε υγιεινά το καλοκαίρι για γερά δόντια

Happy family spending good time at the beach together, taking selfie

Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή όλων μας. Μικροί και μεγάλοι αφήνουμε τον εαυτό μας ελεύθερο και διασκεδάζουμε. Σίγουρα όμως είναι η εποχή των παιδιών. Διακοπές, θάλασσα, παιχνίδια και πολλές ώρες διασκέδαση.

Οι γονείς πρέπει να προσέχουν τα παιδιά όχι μόνο για τα ατυχήματα που μπορούν να πάθουν στη θάλασσα, αλλά και για τη διατροφή τους έτσι ώστε να έχουν γερά δόντια.

Ας δούμε κάποιες συμβουλές για να έχουμε γερά δόντια χωρίς πόνους και προβλήματα το καλοκαίρι.

Τροφές για γερά δόντια

• Ασβέστιο και Φώσφορος: Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, καθώς και τρόφιμα πλούσια σε φώσφορο όπως τα αβγά, τα ψάρια και τα όσπρια, είναι απαραίτητα για την ενίσχυση των δοντιών.
• Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C βοηθά στην υγεία των ούλων. Δώστε στα παιδιά σας εσπεριδοειδή, ντομάτες, πιπεριές, μπρόκολο και σπανάκι.
• Πρωτεΐνες καλής ποιότητας: Αβγό, κρέας και ψάρι είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την υγεία των δοντιών.
• Φρούτα και λαχανικά: Πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων.
• Ολικής αλέσεως προϊόντα: Ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως προσφέρουν φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.
• Τρόφιμα με Φυτικές Ίνες: Τρόφιμα όπως τα μήλα, τα αχλάδια και τα ωμά λαχανικά βοηθούν στον καθαρισμό των δοντιών και στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφών.

Τι πρέπει να αποφεύγουμε

• Αποφυγή Ζάχαρης: Η ζάχαρη είναι ο κύριος εχθρός των δοντιών. Τα βακτήρια στο στόμα μετατρέπουν τη ζάχαρη  σε οξέα που επιτίθενται στην αδαμάντινη (σμάλτο) των δοντιών. Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά αντί για γλυκά σνακ.
• Αποφυγή Όξινων Τροφίμων: Τρόφιμα όπως τα εσπεριδοειδή και οι ντομάτες πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και ως μέρος ενός μεγαλύτερου γεύματος για να μειωθεί η οξύτητά τους.

Μικρά μυστικά

• Άφθονο Νερό: Το νερό βοηθά στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφών και στην εξουδετέρωση των οξέων στο στόμα.
• Συχνά γεύματα: Προτιμήστε μικρά και συχνά γεύματα με υγιεινά σνακ όπως φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.
• Νερό και φυσικοί χυμοί: Αντί για ανθρακούχα ποτά, προτιμήστε το νερό και τους φυσικούς χυμούς.
• Καλή στοματική υγιεινή: Εκπαιδεύστε τα παιδιά να βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα και να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα.

Ο μεγάλος πειρασμός όμως και για τα παιδιά και για τους ενήλικες είναι τα παγωτά, οι γρανίτες και τα σνακ. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να βρούμε εναλλακτικές για αυτά.

• Παγωμένο γιαούρτι: Μπορείτε να φτιάξετε παγωμένο γιαούρτι με φρέσκα φρούτα και λίγο μέλι.
• Σπιτικές γρανίτες: Φτιάξτε γρανίτες με φυσικούς χυμούς φρούτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
•  Μπανάνα παγωτό: Παγώστε μπανάνες και μετά χτυπήστε τις στο μπλέντερ για να δημιουργήσετε μια κρεμώδη υφή παγωτού.
• Υγιεινά Σνακ Φρούτα και λαχανικά: Κόψτε φρούτα και λαχανικά σε διασκεδαστικά σχήματα και σερβιρίστε τα με λίγο γιαούρτι ή χούμους.
•  Ποπ κορν: Φτιάξτε ποπ κορν χωρίς βούτυρο και αλάτι για ένα τραγανό και υγιεινό σνακ.
•  Ξηροί καρποί και σπόροι: Προσφέρετε στα παιδιά ανάλατους ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως αμύγδαλα και ηλιόσπορους.
• Ολικής αλέσεως κράκερς με τυρί: Συνδυάστε κράκερς ολικής αλέσεως με λίγο τυρί για ένα ισορροπημένο σνακ.

Τρικ για να κάνετε τα σνακ ελκυστικά είναι να τα προσφέρετε σε διασκεδαστικά σχήματα: Χρησιμοποιήστε κόπτες μπισκότων για να κόψετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε διασκεδαστικά σχήματα. Παρακινείτε τα παιδιά να συμμετέχουν στην προετοιμασία των σνακ. Αυτό κάνει πιο πιθανό να τα δοκιμάσουν. Σερβίρετε τα σνακ σε χρωματιστά πιάτα για να τα κάνετε πιο ελκυστικά.

Με αυτές τις μικρές συμβουλές μπορούμε να περάσουμε ένα καλοκαίρι που δεν θα επηρεάσει την στοματική υγεία των παιδιών μας. Ας μην ξεχνάμε πόσο δύσκολο είναι να ψάχνουμε οδοντίατρο στις καλοκαιρινές διακοπές μας και τα παιδιά μας να υποφέρουν και να μην μπορούν να διασκεδάσουν. Φάτε λοιπόν υγιεινά και διασκεδάστε μαζί με τα παιδιά σας αυτό το καλοκαίρι δίχως πονόδοντο με τις συμβουλές του οδοντιάτρου!

Μαρία Αγραπίδου
Η Μαρία Αγραπίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε με άριστα ως Χειρουργός Οδοντίατρος από το Πανεπιστήμιο που εδρεύει στο Ιάσιο της Ρουμανίας, με τίτλο Doctor Medic Stomatolog. Έχει εξειδίκευση στην εκπαίδευση ενηλίκων αλλά και στην Ειδική αγωγή – Διαεπιστημονικές πρακτικές σύγκλισης. Έχει εκπαιδευτεί στην Περιοδοντολογική θεραπεία, στην εφαρμογή ενέσιμου υαλουρονικού οξέος, στη θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες PRGF, και εξειδίκευση στη χρήση ιατρικών διοδικών laser. Αναλαμβάνει ψυχιατρικούς ασθενείς και ΑΜΕΑ και κατ΄οίκον νοσηλεία με κινητή Οδοντιατρική μονάδα. Εργάστηκε ως οδοντίατρος στην Ολυμπιάδα και Παραολυμπιάδα το 2004 και μετέχει σε πολλές ημερίδες και συνέδρια. Προσφέρει εθελοντικά ιατρικές υπηρεσίες στα πλαίσια κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης μέσα από δημοτικά κοινωνικά δίκτυα, φιλανθρωπικές οργανώσεις και συλλόγους. Είναι Αντιπρόεδρος Υγείας στις Γυναίκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης EUW, Πρόεδρος της επιτροπής του Επιστημονικού Περιοδικού του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και μέλος του Δ.Σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, μέλος της Προληπτικής Επιτροπής, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής.