Ενυδάτωση και καλοκαίρι!

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από μας ενώ γνωρίζουμε σχετικά με την ενυδάτωση, αντιμετωπίζουμε δυσκολία στο να καταναλώνουμε υγρά και νερό, καταλήγοντας να έχουμε μια ήπια ως μέτρια αφυδάτωση χωρίς να το γνωρίζουμε, ιδίως το καλοκαίρι.

Πάμε να δούμε τρόπους να αποφύγουμε καταστάσεις αφυδάτωσης και τα ανεπιθύμητα συμπτώματα αυτής:

– Προσπαθήστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό όπου κι αν βρίσκεστε ακόμη και στη θάλασσα.
– Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα ποτήρι νερό και φροντίστε 30’ πριν το κάθε γεύμα σας να πίνετε ένα ποτήρι νερό.
– Άλλες καλές πηγές υγρών είναι οι χυμοί φρούτων, smoothie, γάλα, τσάι, κρύα σούπα καθώς και τροφές που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να μην είναι «ροφήματα», αλλά από τη φύση τους περιέχουν υψηλά ποσοστά νερού.
– Γάλα με χαμηλά λιπαρά ή άπαχο και φυτικά ροφήματα. Μέχρι τώρα γνώριζες ότι το γάλα αποτελεί μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D, ήξερες όμως ότι συνυπολογίζεται και αυτό στην ημερήσια πρόσληψη υγρών μέσα στην ημέρα σου; Ένα ποτήρι γάλα (240ml) καλύπτει περίπου το 1/8 της ημερήσιας πρόσληψης σε υγρά, καθώς επίσης συμβάλλει και στην υγεία των οστών και των δοντιών σου. Μπορείς να επίσης να τα εντάξεις σε
κάποιο smoothie, μαζί με κάποιο γάλα π.χ. αμυγδάλου και κάποιους σπόρους π.χ. λιναρόσπορο ή σπόρους chia.
– Αποφύγετε την κατανάλωση υγρών που περιέχουν ζάχαρη. Ενώ μπορείτε να προσλάβετε ικανοποιητικά ποσοστά υγρών και νερού από την κατανάλωση αναψυκτικών ή άλλων υγρών ποτών, μαζί με αυτά λαμβάνετε και υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και ζάχαρη. Προσπαθήστε να επιλέγετε περισσότερο το νερό όποτε είναι δυνατόν.
– Βάλτε γεύση στο νερό με φρέσκα φρούτα και βότανα. Είναι μια τάση των τελευταίων χρόνων. Σε μια κανάτα προσθέστε νερό, παγάκια και κομμένα φρούτα και φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας σας και το αφήνετε στο ψυγείο για όλο το βράδυ.
– Αν ασκείστε έντονα ακόμη και το καλοκαίρι, σκεφτείτε να δοκιμάσετε ένα αθλητικό ποτό που περιέχει ηλεκτρολύτες για να αποκαταστήσετε άμεσα αυτά που χάνετε κατά την εφίδρωση. Επιλέξτε κάποιο με μέτρια περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Όλες οι παραπάνω δροσιστικές προτάσεις, θα ευχαριστήσουν τον ουρανίσκο σας με όφελος παράλληλα την ενυδάτωσή σας και όχι μόνο. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να μην περιμένετε να διψάσετε για να δοκιμάσετε τα παραπάνω, όταν έχετε διψάσει έχετε ήδη αφυδατωθεί έως και 50%. Συνεπώς πρέπει να προλαβαίνετε τη δίψα σας. Μία καλή συμβουλή γι’ αυτό, είναι να έχετε κοντά σας πάντα το παγωμένο νερό ή το τσάι σας μιας και αυτά μπορείτε να τα μεταφέρετε… ακόμα και αν δεν νιώθετε τη δίψα, έχοντας τα δίπλα σας μπορεί να σας παρακινούν να τα καταναλώσετε.

Καλό δροσερό καλοκαίρι!