H μικρότερη θάλασσα του κόσμου

Λέγεται Θάλασσα του Κάριν και οι Κροάτες θέλουν να αναγνωριστεί επίσημα ως μικρότερη θάλασσα του κόσμου. Θα τα καταφέρουν;

Η Θάλασσα του Κάριν βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα από την παράκτια πόλη του Ζάνταρ. Η έκτασή της είναι μόλις 5,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι πάρα πολύ στενή και εκεί ζουν δελφίνια και θαλάσσιες χελώνες που είναι προστατευόμενα είδη.

Στόχος είναι τα λεφτά…
Ο Τόμο Αράκιτς, επικεφαλής του τουριστικού συνδέσμου Karinska Riviera, δήλωσε στο Reuters ότι σχεδιάζουν να υποβληθεί αίτημα στα Παγκόσμια Ρεκόρ Guinness για να αναγνωριστεί το Κάριν ως η μικρότερη θάλασσα του κόσμου. Έτσι, φυσικά θα καταφέρουν να αυξήσουν τα έσοδα από τον τουρισμό.

Ο συγκεκριμένος κόλπος στην Κροατία εμφανίζεται ως θάλασσα στους χάρτες ήδη από το 1781. Τότε, ο χαρτογράφος Τζιουζέπε Αντόνιο Γκράντις τον κατέγραψε ως Mare di Carin.
Είναι αξιοσημείωτο ότι αν το Κάριν αναγνωριστεί επίσημα, το ίδιο θα πρέπει να γίνει με τον γειτονικό κόλπο του Νόβιγκραντ, που θα ήταν η δεύτερη μικρότερη θάλασσα του κόσμου με έκταση 28,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ποια είναι μέχρι τώρα η μικρότερη αναγνωρισμένη θάλασσα του κόσμου

Ο τίτλος της μικρότερης θάλασσας της γης ανήκει μέχρι σήμερα στη Θάλασσα του Μαρμαρά, που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίου μέσω του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

info
Τα Ρεκόρ Guinness ορίζουν τις θάλασσες ως «μικρότερα σώματα νερού από τους ωκεανούς αλλά παρόλα αυτά μεγάλα υδάτινα σώματα, τα οποία περικλείονται εν μέρει από ξηρά και επικοινωνούν με τον ωκεανό».