Παγκόσμια Ημέρα Τηλεφώνου: Μερικά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τα κινητά

Ο Antonio Meucci έλαβε την πρώτη αναγνώριση για ένα τηλέφωνο το 1849, ακολουθούμενος από τον Charles Bourseul, ο οποίος σχεδίασε ένα άλλο μοντέλο τηλεφώνου το 1854. Ωστόσο, αυτός που κατοχύρωσε την ιδέα είναι ο Alexander Graham Bell, ο οποίος κέρδισε το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη τη συσκευή το 1876. 

Στις 3 Απριλίου του 1973, ο Μάρτιν Κούπερ, εφευρέτης για την Μοτορόλα, περηφανεύτηκε σε αντιπάλους του για την ανακάλυψη της κινητής τηλεφωνίας. 

Έκτοτε, πολλά έχουν αλλάξει, τα σταθερά  τηλέφωνα έχουν σχεδόν αντικατασταθεί από τα κινητά, που πλέον θεωρούνται το αντικείμενο που χρησιμοποιεί κάθε άνθρωπος περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. 

Γνωρίζετε όμως ότι…

– Σήμερα υπάρχουν πάνω από 6,5 δισεκατομμύρια μοναδικοί χρήστες κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία της GSMA Intelligence. 

– Τo πρώτο κινητό κόστιζε 2,500 λίρες το 1983, από την Μοτορόλα.

– Τα κινητά είναι πιο βρώμικα από την τουαλέτα.

– Η Apple πούλησε σε μία μέρα 340,000 τηλέφωνα iPhone 13.

– Eπιστήμονες στο Μπρίστολ βρήκαν τρόπο να φορτίζουν τα κινητά τους με τα ούρα! Έτσι θα αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση. 

– Το πρώτο κινητό ζύγιζε κοντά στο ένα κιλό.

– Ο φόβος να ζει κάποιος χωρίς κινητό είναι πλέον διαδεδομένη φοβία και λέγεται Nomofobia” 

– H αίσθηση πως χτυπάει το κινητό σου ενώ δεν χτυπάει είναι υπαρκτή και ονομάζεται “ψυχοακουστικο” φαινόμενο”.

– Σύμφωνα με μελέτη της Sapien Labs, περίπου το 74% των κοριτσιών που έλαβαν το πρώτο τους smartphone στην ηλικία των έξι ετών δήλωσαν ότι ένιωθαν στεναχωρημένα ή πιεσμένα. Στα αγόρια, το 42% όσων πήραν το πρώτο τους smartphone σε ηλικία 6 ετών βίωσαν στεναχώρια ή πίεση.

Επιστροφή στα παλιά;

Η επιστροφή στα “παλιά” κινητά τηλέφωνα είναι ένα trend που ακολουθούν πολλοί, κυρίως όσοι θέλουν να απαλλαγούν από τα smartphones που τους προκαλούν άγχος και τους κάνουν πιο νευρικούς. Πρόκειται, λοιπόν, για μια συνειδητή απόφαση να δοθεί προτεραιότητα στην ψυχική υγεία και την ευημερία.